Népszerűsítik a kertészkedést

2023.08.16. 11:17

Modernre cserélték a városi magaságyást Győr szívében - fotó

Öt évvel ezelőtt állították fel Győr belvárosában az első, kertészkedést népszerűsítő magaságyást.

Simon Roberta

A Kertészek és Kertbarátok Győr Városi Egyesülete idén a Megyeháza téri szökőkút mellé helyezte ki az új, és modernebb magaságyást, amelynek kapcsán szerdán tartottak sajtótájékoztatót a helyszínen.

Nagykutasi Viktor, a Kertészek és Kertbarátok Győr Városi Egyesületének elnöke elmondta, hogy négy év után azért volt szükség a cserére, mert a korábbi, fából készült magaságyás állapota már nem volt megfelelő. 

- Nagy örömünkre szolgál, hogy hagyományt teremtettünk és idén ötödik alkalommal helyezhetjük ki a kertbarátok által gondozott, egy négyzetméteres magaságyásunkat. Sokkal strapabíróbb, így reméljük, akár 10 évet is kibír. Kései vetésű palántákat ültettünk bele, amelyek ősz végéig lesznek kint a téren, majd tavasszal ismét beültetjük újabb növényekkel - fogalmazott Nagykutasi Viktor.

A szakember elmondta, hogy ugyan nagy mennyiséget nem tudunk termelni egy magaságyásban, de akár 15-20 féle zöldséget, fűszernövényt is bele tudunk ültetni, ami egy család asztalát már ellátja. Aki szeretne többet termeszteni, akár befőzés gyanánt, annak már érdemesebb 3-4 magaságyást is beültetni.

- Azért is helyezünk ki magaságyást közterületre, hogy ezzel is népszerűsítsük a növénytermesztés egyik legkényelmesebb módját, amely a városi kertekben is elfér. Nem csak hasznos, de szép is, remélem, ennek mintájára minél többen készítenek otthon, hiszen bármekkora helyen lehet termeszteni ezzel a megoldással - emelte ki dr. Szálasy László, a város Környezetvédelmi Bizottságának elnöke. Hozzátette, hogy az új ágyást Radnóti Ákos alpolgármesteri keretéből valósították meg.

Ujhelyy Károly győri kertbarát, a Kertészek és Kertbarátok Országos elnökségének tagja elmondta, hogy számtalan formája van a magaságyásoknak, akár már egy virágláda is betölthet ilyen funkciót. -A lényege, hogy megfelelő talajrétegeket biztosítsunk az ágyásban, amely kellő élőflórával biztosítja a növényeknek szükséges tápanyagot. Érdemes komposztot, vagy termékenyebb szabadföldet is hozzákeverni. Emellett érdemes kísérletezni is, és próbálgatni, mely növények érzik benne magukat a legjobban. De szinte nincs olyan zöldség, amit ne lehetne benne termelni - hangsúlyozta a szakember.

A kertbarátok közül is sokan kipróbálták már és csak az előnyeiről tudnak beszámolni. Ha esetleg valaki már gondolkodott arról, hogy belevág a magaságyás projektbe, ne halassza tovább. Kezdőknek hasznos tippekkel, tanácsokkal szívesen segítenek az egyesület tagjai, de az őszi programjaikon is számos érdekességről tanulhatnak az érdeklődők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában