Dióburok-fúrólegyek

2023.07.31. 18:59

Meg kell védeni a diót - Nagycenken és Barbacson már időszerű a permetezés

A dióburok-fúrólegyek sokaságát észlelték a napokban a gazdák a sárga, ragacsos csapdákban. Ez már a tömeges rajzás, itt az ideje a permetezésnek – figyelmeztet dr. Varga Mária növényvédelmi szakember.

Kisalföld.hu

Blay Zoltán és dr. Varga Mária a sárga ragacsos csapdát vizsgálja, amin egyre több a csíkos hátú légy. Fotó: Máthé Daniella

A dióburok-fúrólégy elleni permetezést a tömeges rajzás idején kell elvégezni. Nagycenkről és Barbacsról is jelezték a kerttulajdonosok, hogy a lombkoronára helyezett sárga ragacsos lapokon nagy számban megjelentek a csíkos hátú legyek. Vélhetően hasonló a helyzet a környék más településein is, és a korábbi évek tapasztalatai is azt mutatták, hogy július utolsó hetében érkezik el az első permetezés ideje – hívja fel a figyelmet a védekezésre dr. Varga Mária. 

A növényvédelmi szakember évek óta eredményes kísérletet folytat Sopronban és környékén a diófák megmentése érdekében. Már tavaly is hasznos tanácsokkal látta el a Kisalföld olvasóit és így tesz idén is. 

A sűrű állományú Combi-Protec csalianyag, valamint Mospilan rovarölő szer együttes használatát javasolja. Pár nappal ezelőtt a nagycenki Blay Zoltán bemutatta az alkalmazását. 

Fontos, hogy permetezéskor nem kell elérni a lombozat csúcsát, elegendő egyharmad magasságig spriccelni, az illat- anyagra úgyis lejönnek a legyek és a rovarölő szer hatására elpusztulnak. Zoltán egy kis, ötliteres kézi permetezőt használ, aminek kiveszi a szórófejét és nem porlasztva, hanem csak bespriccelve viszi fel a fákra az anyagot. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában