Előadás

2023.07.19. 06:57

Demenciáról a Jereván lakótelepen Sopronban - fotók

A tavaly nagy érdeklődés mellett zajlott, Demencia Információs Órák (DIÓ) a társadalom egészét érintő, ám némiképpen a perifériára szorult demenciával foglalkozott.

Kisalföld.hu

Fontos a közösséghez tartozás – hangzott el az előadáson - Fotó: Tóth Zsombor

A szellemi hanyatlás jelensége nagyon sok családot érint ma is Magyarországon. A DIÓ program keretében zajlott ingyenes képzés a demenciával élők hozzátartozónak szólt a felismerés, a megelőzés kérdésköréről a Katolikus Szeretetszolgálat és a soproni partnerei szervezésében. Mindennek az összefoglaló tudásanyagával érkezett Németh Zoltán, a program soproni szervezője a Jereváni Ciklámen Nyugdíjas Klubba a Jereván lakótelep Településrészi Önkormányzat meghívására. A kidolgozott tematika alapján, könnyen érthető nyelvezettel és praktikus magyarázatokkal tartott előadást követően kérdésekre, majd az elhangzottak közös értékelésére is sor került.

A Jereváni Ciklámen Nyugdíjas Klubban tartott demencia-tárgyú előadás része annak az életmód-előadássorozatnak, amely a Jereván Településrészi Önkormányzat támogatásával valósul meg a lakótelepen – mondta Tóth Éva, a részönkormányzat elnöke. Hozzátette: az elhangzott nagyon fontos ismeretanyag is megerősíti mindenkori törekvésében a Jereváni Részönkormányzatot és Sopron városát, hogy erősíteni kell a helyi közösségeket, hogy támogatni kell azt a helyi közösségi életet, ahol akár generációk is egymásra találnak és amely szellemi-lelki kreativitásuknak is teret ad. Sopronra mindig is jellemző volt az élénk civil élet. Az előadáson elhangzott az, hogy „a közegnek” nagy szerepe van abban, hogy a közösséghez való tartozás erejével megelőzze az elmagányosodást, vagy akár a demencia kialakulását. A Jereván lakótelep Településrészi Önkormányzata mindig is ezt az aktivitásra lehetőséget adó „közeget” igyekezett megteremteni a lakótelep minden közösségének, így a nyugdíjas korosztálynak is – tette hozzá az önkormányzati képviselő. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában