Immáron tizennyolcadszorra

2023.06.10. 18:44

Hagyományőrzés, néptánc magasfokon a mecséri Ladikos fesztiválon - XXL-galéria, videó

A Kárpát-medence egyik legnagyobb népzenei rendezvényének adott otthont szombaton Mecsér. A Ladikos fesztivál tizennyolcadszor várta a minőségi muzsika és néptánc iránt rajongókat.

Mészely Réka

A színpadon sorra váltották egymást a népzenei produkciók, hazai vendégek mellett Erdélyből, Felvidékről és Burgenlandból is érkeztek szereplők. Fotók: Kerekes István

Henics Tamás ötlete nyomán született meg mintegy két évtizede, s most a tizennyolcadik alkalomhoz érkezett a Ladikos fesztivál, melynek különleges helyszíne a mecséri Duna-part. Immár visszatérő vendégként kilátogatva az immár megszokott hangulat, ismerős arcok fogadtak.

A színpadon sorra váltották egymást a népzenei produkciók, hazai vendégek mellett Erdélyből, Felvidékről és Burgenlandból is érkeztek szereplők. A fesztiválozókat finomságokkal, jó borokkal és kézműves vásárral is fogadták.

– A nemzetköziség kovácsol össze – emelte ki érdeklődésünkre Henics Tamás főszervező, aki Kallos Zoltán erdélyi néprajzkutató nyomán vallja: addig maradunk magyarok, amíg magyarul táncolunk és énekelünk, ezért is tartja fontosnak hagyományaink átadását a fiatalabb generációknak.

Csaplár Zoltán mecséri polgármester büszkén mesélte, hogy a helyi gyerekek körében egyre népszerűbb a néptánc, s a legkisebbek is bemutatkoztak a „nagyok” mellett a színpadon.

A faluvezető köszöntő beszédében megemlékezett a tíz évvel ezelőtti árvízre, amikor hatezer önkéntes érkezett a Duna támadását kivédeni szerte a megyéből, s harmincnégyezer homokzsákot töltöttek meg. A polgármester felhívta a figyelmet az akkori hatalmas összefogásra.

– Örömmel mondhatom, hogy a Ladikos fesztivál a Kárpát-medence magyarságának kulturális seregszemléjévé vált, az Összetartozás napjához kapcsolódva. Mi magyarok minél jobban összefogunk, annál jobban tudjuk boldogulásunkat biztosítani – hangsúlyozta a faluvezető, aki a rendezvény ötletgazdájának, Henics Tamásnak a szerepét emelte ki, aki mellé egy helyi csoport is felsorakozott a szervezést segítve és az önkormányzat is példát mutat.

Csaplár Zoltán hozzátette: fontosnak tartották, hogy olyan előadók mutatkozzanak be, akik a minőséget képviselik. Idén különleges vendég dr. Lovász Irén Kossuth-díjas népdalénekes és néprajzkutató volt. Mint érdeklődésünkre elmondta, régóta foglalkozik az emberi hang gyógyító szerepével a néphagyományban és a napjainkban, előadásában erről szólt az érdeklődőknek. Fellegajtó nyitogató címmel pedig a helyi templomban Égi hang című lemezéről hozott el egy csokorra valót a közönségnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában