Két keréken

2023.06.22. 12:57

Bicajjal nagyjaink nyomában - Különleges történelmi és irodalmi barangolás Győr és Abda között

A Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség szervezésében, az „Aktív Magyarország” program támogatásával e hét vasárnap reggelén Győrből indul egy izgalmasnak ígérkező, könnyed biciklitúra a szomszédos Abdára. A „Tekerj a Zöldbe!” túrasorozat részeként megrendezett különleges eseményre bárki jelentkezhet.

kisalfold.hu

Magányos kerékpárosoknak és családi kötelékben bringázóknak egyaránt jókedvű mozgást és tartalmas időtöltést ígér Tömböly Tamás főszervező, túravezető, a Magyar Kerékpárosklub Győri Területi Szervezetének vezetője, a helyi ALKOTOM-csapat alapítója.

- Az egyre jelentősebb számú győri kerékpáros közösség részére ezúttal egy különleges, irodalmi-történelmi barangolást szervezünk – mondta az esemény főszervezője. - Ez annál is érdekesebb, mivel egy viszonylag kis terület (Győr-Abda útvonal) bejárásával igyekszünk minél több élményt gyűjteni. A Petőfi év ihlette Cool-túránk során öt állomáshelyet érintünk, de gondoskodunk finom ebédről, fagylaltról és egyéb testi-lelki ínyencségekről is.

Ki velünk nyeregbe száll, annak többé nem térkép e táj

A vezető elmondta, hogy a gyülekezés június 25-én, vasárnap reggel 9.30 és 9.45 között lesz a győri Dunakapu téren. A túrázókhoz csatlakozni természetesen az útvonal bármely pontján lehet. A csapat útja az Eötvös parki Petőfi szobor, majd a város határában található Radnóti szobornál megállva kerékpárúton közelítik meg az Abda közelében található Radnóti, illetve Rákóczi emlékművet.

- Arra szeretnénk kérni a túra résztvevőit, hogy az emlékhelyekre bátran hozzanak magukkal akár egy szál virágot, kis zászlót, kavicsot vagy bármilyen apró tárgyat, amivel tiszteletüket, kegyeletüket lerónák nemzetünk nagyjai előtt – tette hozzá Tömböly Tamás. – De a bringások ugyanígy magukkal hozhatják, felolvashatják kedvenc Petőfi vagy Radnóti versüket, idézetüket is.

Kul-TÚRA abdai vendégszeretettel

Abda településen a helyi polgármester, Szabó Zsolt fogadja nagy szeretettel a kétkeréken érkező látogatókat, és jó vendéglátóként átveszi a kalauzolását. A megfáradt vándorok ingyenesen kóstolhatják meg a helyi kézműves fagylaltozó legjobb ízeit. Ezután érkeznek meg végcélhoz, a helyi horgászegyesület tavához, ahol babgulyás, lángos, kávé és megérdemelt pihenés vár rájuk.

Tekerj a zöldbe és szerezz élményeket!

- Ahogyan valamennyi kerékpáros programunknak, túránknak úgy a mostaninak is üzenete van – tette hozzá Tömböly Tamás. – Mindenekelőtt szeretnénk felhívni a figyelmet közvetlen környezetünk, kulturális értékeink fontosságára. Ezen felül megmutatni a kerékpározás igazi örömét, a természetközeliséget. Hogy olyan növényeket, állatokat, természeti csodákat láthatunk, amelyeket autóban suhanva nem vehetünk észre. Mindezeken túl azt a vágyunkat is kifejezzük, hogy szívesen tekernénk végre településtől településig egy Abda-Győr kerékpárúton.

További részletek a Magyar Kerékpárosklub Győri Szervezete facebook oldalán!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában