kisalfold.hu podcast

2023.06.24. 10:43

A keskenyszájú orrszarvúk helyzete kiemelten fontos a győri állatkert számára

A Kisalföld podcast vendége volt dr. Andréka György, a győri Xantus János Állatkert igazgatója.

Simon Roberta

Dr. Andréka György

Fotó: Csapó Balázs

Többek között szó esett a nemrég elindult nyári, állatkerti táborokról, ezzel kapcsolatban az igazgató néhány személyes gondolatot is megosztott hallgatóinkkal. Gyermekként az ő szemléletét és a világról kialakított képét is a Zoo táborok határozták meg. Talán ez volt az első lépcsőfoka annak, hogy most a győri állatkert élén és a világ számos pontján segíti a fajokat. 

Hallgassa meg!

Dr. Andréka György közel harminc éve dolgozik a Xantus János Állatkertben és 26 éve igazgatója, mindig is fontos volt számára és kollégái számára az edukáció. A győri parkot is úgy alakították ki, hogy minél többet megtudjanak a látogatók az ott élő állatokról. A különleges bemutatók és tréningek mellett a legutóbb megnyílt Madagaszkári csarnokban, pedig kiemelt feladatuknak tekintik, hogy az olykor sztereotípiákkal övezett fajokat - mint a hüllők és kétéltűek, egerek, patkányok, ízeltlábúak - is testközelből megismerjék a fiatalok. Így eloszlatva esetleges félelmeiket.

Csimpánz titkos születése

Dr. Andréka György mesélt a park legújabb jövevényeiről, és a látogatók által legjobban kedvelt fajokról, programokról. A legkisebb csimpánz bébi titkos születéséről néhány kulisszatitkot is megosztott hallgatóinkkal. Valamint az is kiderül, kik a legidősebb lakói a Xantus János Állatkertnek, hiszen jóval túlélték már azt a kort, amit a szakemberek jósolnak.

Keskenyszájú orrszarvú

Kiemelte, hogy milyen fontos fajmentési programokban vesznek részt, nem csak az állatkertben, hanem hazai és külföldi nemzeti parkokban, például Tanzániában. Illetve bekapcsolódnak a Szigetköz fajvédelmi programjába is. Az igazgató a podcastban felhívta a figyelmet a keskenyszájú orrszarvúk helyzetére, amely kiemelten fontos a győri állatkert számára.

Az állatkert tervei

A jövőbeni tervekről és célokról is beszélt dr. Andréka György, mint mondta továbbra is a látogatókra fókuszálnak, hogy az állatkertbe belépve még személyesebb kapcsolatot alakíthassanak ki az állatszerető közönséggel.

Beszélgetésünk végén nyári terveiről is mesélt: szeretne több időt tölteni családjával, néhány elefánt szállítása már tervben van a következő hónapokban, illetve kiutazik Tanzániában a folyamatban lévő szakmai projekteket folytatva.

Várnak minden kedves érdeklődőt nyáron is a győri állatkertbe!

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában