Egyedülálló helyi rendelet

2023.05.08. 21:58

Távol a csapdáktól - Szabályozták a kutyasétát Gyórón

Egyedülálló rendeletet hozott a gyórói önkormányzat, ami sokszor vitatott problémára nyújt megoldást.

Kustor Réka

A balesetek elkerüléséért – Zsirai Jenő polgármester és kutyája, Kápó. További területszerzés és kutyasétáltatási útvonal kijelölése a célja az önkormányzatnak. Fotó: Dogshow

Egy hónapja adta ki Gyóró önkormányzata azt a rendeletet, melynek betartásával elkerülhetőek lesznek a gyakori kutyabalesetek. Előfordul ugyanis, hogy az ebek a vadászok által kihelyezett csapdákban rekednek.

– A helyi vadásztársasággal egyeztetve kijelöltük a külterületi kutyasétáltatási útvonalat, ezen szakaszokra nem telepítenek csapdákat. Térkép jelöli majd az irányt, de a rendeletben szerepelnek egyéb szabályok is, amelyek többek között a pórázon való sétáltatást is előírják – mondta Zsirai Jenő polgármester.

A régi sportpályát is hasznosítják. Településfásítási Programban elnyert 30 kislevelű hársfát ültettek a területre, hogy a későbbiekben árnyékot nyújtsanak a kutyasétáltatóknak. Itt a fegyelmezett állatokat elengedhetik gazdáik, szabadon foglalkozhatnak a kedvenceikkel. Az itatás is megoldott.

– Próbáljuk bővíteni a külterület nagyságát Csapod irányába. Összesen 1,3 hektáros, erdős terület megszerzése a cél, ezt is bevonnánk az ebsétáltatási útvonalba – emelte ki a polgármester, aki a jelenleg zajló beruházásaikra is kitért.

A balesetek elkerüléséért – Zsirai Jenő polgármester és kutyája, Kápó. További területszerzés és kutyasétáltatási útvonal kijelölése a célja az önkormányzatnak. Fotó: Dogshow

– A Hunyadi utca járdája újul meg több mint 300 méteren, térköves lesz. Ezenfelül felújításra vár az Árpád utca, azt kivéve minden járdánk rendben van. A pályázati forráshoz közel 2,4 millió forintot tettünk hozzá. Erre is, és a szolgálati lakás kialakítására is a Magyar Falu Programban nyertünk támogatást, utóbbira 40 milliót.

A régi hivatal épületében kap helyet, ahol a nyílászárócserétől a fűtés-korszerűsítésen át a komplett belső felújításig mindent elvégzünk. A buszmeg­állókra férne még rá az újítás, várjuk az idei pályázati kiírásokat. Közben pedig virágosítjuk, csinosítjuk a falut.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában