Százötven tehén ballagott

2023.05.20. 18:17

Szépen vonultak az állatok - Szigetközi Gulyahajtás Dunaszeg mellett - galéria, videó

A múlt heti esők nyomán gyönyörű kövér fű serkent a mezőkön, a tehenek legnagyobb örömére. Immár hetedik alkalommal rendezték meg a Szigetközi Gulyahajtást, mely az évek múlásával mit sem veszít népszerűségéből. Közel négyezren látogattak ki a rendezvényre, kétszer annyian, mint tavaly.

Dániel Viktória

Fotó: Csapó Balázs

Százötven tehén ballagott végig békésen a Dunaszeg melletti Kis – Mortova tó mellett, ahol izgatott tömeg várta őket. A szokottnál kicsit később terelték ki az állatokat téli szállásukról a legelőre, mivel április végén még nem volt elegendő táplálék az állatoknak a kinti területen. Horváth Kiss Ágnes főszervező úgy látta, az idén különösen szépen vonultak az állatok.

- Nem rohantak előre is nem is torlódtak össze. Nem véletlen, ezek a tehenek megszokták az embert, gazdájuk Szomolányi László minden nap foglalkozik velük.

A hagyományőrző gulyahajtáshoz, hagyományos programok társultak. A rekordszámú látogató mellett rekordszámú, azaz harmincöt kézműves kínálta portékáit. A látogatók a tavat körbesétálva a tűző naptól védve, a fák árnyékában sétálhatták körbe a rendezvényt, melynek sztárjai egyértelműen a kis állatok voltak.

- A Virgonckodó Játszópark, több kis állatot is kihozott, hogy a gyerekek megismerkedhessenek a falusi állatokkal. Van kis kecske, kis bárány, kis malac, pelyhes csibék és kacsák, valamint nyuszik. Szomolányi László pedig racka juhokat, teheneket és szamarakat hozott az eseményre. Egy kis csacsi is jött az anyukájával, ő még csak a hónap elején született. Az idei év kuriózuma pedig az ökrös szekér, amit Táblás és Tibor névre hallgató állatok húznak. Gazdájuk már egész kiskoruk óta dolgozik velük, nagyon jámbor, intelligens és szófogadó jószágok – mondta el Horváth Kiss Ágnes.  

A főszervező azt is hozzátette, egyre többen érkeznek gyerekkel az eseményre. Neki készültek egy Pöttöm gazda kvízzel is. A fesztivált körbejárva, olyan kérdésekre kellett például választ adniuk, mint hogy mennyi szarva van összesen a rendezvény helyszínén található racka juhoknak.

Lukács Éva és Pingiczer Gábor gyermekeikkel immár harmadik éve látogatnak ki az eseményre. Épp végeztek a kvíz kitöltésével.

- Nem mindegyik kérdés volt egyszerű, de nagyon szórkoztató volt. Évről-évre egyre nagyobb a rendezvény, ugyanakkor nagyon jó a szervezés. Városi gyerekeknek, külön jó alkalom ez, hogy megismerkedhessenek az állatokkal és a szokásokkal. Jövőre is visszatérünk majd – mondták.

Bodrogi Csaba nejével első alkalommal jött el a gulyahajtásra, mivel a lányuk az eseményen dolgozik. Bodrogi Csaba elmondta, épp most készül újra horgászni és nem is tudta, hogy a környéken van egy ilyen csendes és szép tó. Mindenképp megérdeklődi majd a feltételeket.

A szervezők mindenkire gondoltak, a kerékpárral érkezőknek biztonságos bringalezáró pontot, a kutyával érkezőknek pedig külön itatótálakat tettek ki. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában