2023.05.13. 10:00
Májusban indul az igazi horgászszezon
Itt a tavasz, a melegedő időjárás pedig jót tesz a halaknak, a vizek hőmérséklete ilyenkor elérheti akár a 16–18 fokot is. Meleg vízben pedig sokkal aktívabbak a halak is.
Horváth Gábor egy tavalyi szép süllőfogásával.
– A május az igazi horgászat megkezdésének ideje. Ekkor már melegebb az időjárás, és a víz is, így többen merészkednek ki vízpartra, akár több napra vagy éjszakára is. Májusban elkezdődik a pontyok ívása, így tilalmi időszak veszi kezdetét, azonban a süllőre és balinra véget ér a tilalom, így sokan pecáznak ezekre a fajokra – mondja lapunknak a soproni horgász, Horváth Gábor.
– A vizek hőmérséklete átlagosan 16 fok fölé is emelkedhet, a halak elkezdenek intenzíven mozogni, táplálkozni. Elhagyják a vermelőhelyüket, keresik az ívóhelyüket. Fontos, hogy figyeljünk oda az etetésre – hangsúlyozta.
A horgász szerint el lehet kezdeni a nagyobb etetéseket, csontkukaccal, csemegekukoricával, pellettel, tigrismogyoróval és bojli keverékével. Csalizni lehet nyugodtan kombinálva, például a kukorica mellé egy-két szem csonti is kerülhet, vagy pellet, hasonlóan csontival.
– Én biztosan a süllők kergetésével kezdem a májust a Balatonon, pergető módszerrel. Ilyenkor érdemes felkeresni a balatoni akadókat annak reményében, hogy a süllők még a környéken tartózkodnak. Aztán május közepén újra üldözőbe veszem a pontyokat a Balatonon, behúzós módszerrel. Itt májusban nincs tilalom. Etetési stratégiám szerint bójánként 0,5–1 kg bojlit szórok a vízbe, és az etetéstől 20–30 méterre teszem le majd a végszerelékemet. Arra már csak pár szem bojlit fogok tenni, és várom, hogy eredményes legyek – zárta szavait Horváth Gábor.