Távközlési Világnap

2023.05.18. 11:08

Így táncolt egy robot a győri egyetemen - látványos videó

A győri Széchenyi István Egyetem minden évben hírközlési konferenciát rendez a távközlés világnapjához kapcsolódóan. A tizennegyedik alkalommal megrendezett esemény idei témája a mesterséges intelligencia és annak távközlési alkalmazásai voltak.

Ollári Gergely

Felvételünkön a győri bemutató egyik legérdekesebb pillanata. Fotó: Huszár Gábor

Fotó: Huszar Gabor

  • A mesterséges intelligenciát helyezték fókuszba a győri egyetemen.

A csütörtöki eseményen részt vett Cosmas Zavazava, Nemzetközi Távközlési Unió (ITU) Távközlési Fejlesztési Irodájának igazgatója, és előadást tartott a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) több vezetője is.

A konferencián többek között beszédet mondott Lapsánszky András, az NMHH elnökhelyettese. Beszédében kiemelte: Magyarország az ITU alapító tagjaként nem csak múltjára, de jelenére is büszke lehet: „Nem csak Puskás Tivadar és Magyari Endre országaként láthatjuk magunkat, hanem Európa egyik legjobb 4G-lefedettségével bíró országként is.”

A konferencián előadást tartott dr. Bartolits István, az NMHH Technológiaelemző Főosztályának vezetője, aki elmondta: a távközlési rendszerek fejlődésével egyre összetettebb hálózatok jönnek létre, ez pedig jelentősen növeli a hibabehatárolás, a hibaelhárítás költségeit is. A mesterséges intelligencia távközlési alkalmazásai választ adhatnak ezekre a problémákra és a megnövekedett ügyfélforgalom kezelésében is új megoldásokat jelenhetnek. ez pedig jelentősen csökkentheti majd a szolgáltatáskiesések számát, hosszát is.

Az eseményen osztották ki a Dr. Magyari Endre-díjakat is; amit idén dr. Csorba Imre László, a hatóság korábbi munkatársa és Farkas Zoltán, az NMHH miskolci hatósági irodájának vezetője kapták.

Farkas Zoltán több mint 30 éve dolgozik a hatóságnál. Fontos szerepet vállalt NMHH több informatikai rendszerének fejlesztésében, köztük az elektronikus hírközlés-nyilvántartást és -engedélyezést megvalósító Hír-Közmű projektben is. Dr. Csorba Imre László négy évtizeden át dolgozott a távközlési iparágban, ebből húsz évet az NMHH jogelődjenél. Ezalatt folyamatosan jelentek meg szakmai publikációi, több szakkönyv megírásában közreműködött. Munkásságával nagyban hozzájárult a magyar hírközlési piac szabályozásának fejlesztéséhez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában