Mozgásklinika

2023.05.02. 18:05

Az első vidéki gyógytorna- és manuálterápiás központ nyílt meg Győrben

Első vidéki helyszínként, Győrben nyílt Mozgásklinika áprilisban. A manuálterápiás és gyógytornaközpont hagyományos és innovatív, saját fejlesztésű technológiákat ötvözve gyógyítja a pácienseket, szoros együttműködésben a térségben működő egyéb egészségügyi szolgáltatókkal.

Pozsgai Kitti

A klinika mozgásterápiás módszere több lépésben – fájdalomcsillapítás, mobilizálás, stabilizálás, általános izomerősítés – igyekszik enyhíteni a hozzájuk fordulók panaszait.

Forrás: Pexels

Négy Budapest környéki helyszínt követően Győrben, a Móricz Zsigmond rakparton nyílt meg az első vidéki gyógytorna- és manuálterápiás központ. Célja, hogy a Győr környékén jelentkező fokozott gyógytorna- és manuálterápiás igényeket rövidebb várakozási idő mellett, magas minőségű és nagy hatékonyságú kezelésekkel lehessen kiszolgálni. A vármegyében 2021-ben az állami ellátórendszer mozgásszerveket érintő szakrendelésein összesen több mint 220.000 páciens jelent meg. Fizioterápián 149.000 fő, reumatológián 55.000 fő, ortopédián pedig 20.000 fő a KSH adatai szerint, ami az összes vármegyei ellátáshoz viszonyítva kiugró szám. 

Innovatív megoldások segítik a gyógyulást 

A Mozgásklinika egy franchise-rendszerben működő gyógytorna- és manuálterápiás centrum, ahol a hagyományos, illetve saját fejlesztésű, innovatív megoldásokat ötvözve gyógyulnak a páciensek. Budapesten és környékén négy központ végez gyógyító tevékenységet. Rendelőikben jelenleg havonta ezernél is több terápiát végeznek, ami jól mutatja a központ kiemelkedő szakmai színvonalát. 
Szentiványi Rita, a Mozgás- klinika vezetője a nyitás kapcsán hangsúlyozta: „Győr és térsége Magyarország legdi- namikusabban fejlődő régió- ja, amit folyamatosan növekvő lakosságszám, csúcstechnológiát képviselő ipar, fejlett szolgáltatóközpontok és magas szintű egyetemi képzés jellemez. Épp ezért egyre fokozottabb az igény olyan terápiás ellátásokra, amelyek kapcsolódva a térségi ellátórendszerhez, minőségi, hatékony és innovatív megoldásokkal segítik a páciensek gyógyulását. A Mozgásklinika eddig több mint 10.000 pácienst látott el az elmúlt egy évtized alatt, így értékes tapasztalat és tudás van a birtokunkban, amit áprilistól elérhetővé teszünk Győrben is. Célunk, hogy magas minőségű szolgáltatási alternatívánkkal tehermentesítsük a térségi ellátást.” 

Mozgáspiramis lépésről lépésre 

A Mozgásklinika innovációs képességeit jól jellemzi, hogy gyakorlati tapasztalatukat, tudásukat Mozgáspiramis-rendszerbe foglalták, aminek ingyenes megosztását is hozzáférhetővé tették. – A terápia célja soha nem az akut fájdalomcsillapítás. A Mozgáspiramis szintjein felfelé haladva a terápia is változik: a fájdalomcsillapítás után mobilizálunk, majd stabilizálunk, és ezek után következhet az általános izomerősítés és állóképesség-javítás. Ez a gyakorlatban néhány alkalom manuálterápiát jelent, majd gyógytorna, utána az edzéshez már jobban hasonlító mozgásformák következnek, végül a funkcionális edzés jön, ami szinte teljesen olyan már, mint a személyi edzővel, csak itt egy képzett egészségügyi szakemberrel végzed mindezt – aki pontosan ismeri a sérülésedet és panaszaidat, és hogy meddig lehet terhelni – egy higiénikus egészségügyi intézményben, szűk körben – mondja Szentiványi Rita. 

Fájdalommal mozogni nem lehet 

A Mozgáspiramis első szintje a manuálterápia, aminek segítségével beazonosítják, hogy melyik szöveti struktúrából, ízületből indul ki a fájdalom, hogy a probléma gyökerét találják meg. A fájdalom csillapítása, a keringés javítása az elsődleges cél. A szöveti struktúrák regenerációja hamar beindul, a kötőszöveti manuálterápiás kezelésekkel és fizikoterápiával ez felgyorsítható. Ezen a szinten már néhány alkalom után enyhülnek a tünetek, akár teljesen meg is szűnnek. Ez azonban csak az út eleje. Fájdalommal mozogni nem lehet. A fájdalom csillapítását követően viszont elérhető a helyes ízületi mobilitás, a megfelelő mozgástartomány, a rugalmasság, az izmok, idegek és kötőszövetek megfelelő rugalmassága. Megfelelően erősíteni csak teljes mozgástartományban és helyes testtartásban lehet. 

A manuálterápiával elért ízületi mobilitást, az ízületi felszínek optimális érintkezését az izmok stabilizáló funkciói- val lehet megtartani. A gyógytornagyakorlatok hatására az ízületek és csigolyák körül futó mélyizmok megerősíthetők. A következő lépés már teljesen a páciens aktivitásáról szól, hiszen ekkor már jellemzően enyhe tünetekkel vagy teljesen tünetmentesen tudjuk folytatni az ízületi mobilizálást és stabilizálást. 
A negyedik szinten funkcio- nális gyakorlatok, komplex izomerősítések, agilitygyakorlatok és plyometrikus feladatok következnek. Itt már látványos az izomtónus fejlődése. Az izomegyensúly helyreáll, a testtartás javul. 

Zárásként medical fitneszt alkalmaznak, ami az erősítésről és az állóképesség javításáról szól, de professzionális egészségügyi környezetben és eszközökkel, egészségügyi szakember felügyeletével zajlik mindez. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában