Nincs ennél jobb módszer a vérszívók ellen

2023.05.06. 10:35

A templom tornyában lakó denevérek szúnyogirtásba kezdtek Győrújbaráton - videó az akciójukról

Nem csak felébredtek a hideg miatt elhúzódó téli álmukból, de tüstént munkába is álltak Győrújbaráton, a Kisbaráti falurészen a katolikus templom tornyában lakó denevérek.

Bella Violetta
  • A repülő emlős hazánkban előforduló mind a 28 faja rovarevő, és egyetlen éjszaka leforgása alatt 8-900 szúnyogot is befalhat egy-egy ilyen apró jószág.
  • Ezért ne csak azért tanítsuk a gyermekeket arra, hogy ne féljenek tőle, mert védett,  és ne csak a kipusztulást kivédendő óvjuk az élőhelyeket, hanem azért is mert igazán hasznos.
  • A fecskékkel egyetemben ők az igazi biológiai szúnyoggyérítő hadosztály.

2015-16 között a megyében a denevér nyolc faját vették számba, 64%-a a megfigyelt egyedeknek pedig épületekben lakik, sokszor templom vagy parókia épületekben. A tíz évvel korábbi megyénket érintő denevér számláláshoz képest a nyolc fajból mindössze egy mutat növekvő tendenciát, ám két három faj is harmad-negyed annyi példányban lelhető fel.

A denevérek legnagyobb ellensége a vegyszerhasználat, a fényszennyezés, az odvas öreg fák kivágása  valamint a modern építészet és átalakítások, melyek nem hagynak réseket, hézagokat az épületekben. Védelmükre kaphatóak denevérodúk. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában