Kreatív versenyben a jövőért

2023.03.04. 19:45

Soproni hatodik, győri kilencedik hely az MTA versenyén

Házi feladattal is készültek a csapatok a döntőre.

Bella Violetta

A soproni Boy Go csapat - Fotó: MTA.hu

Ahogy arról beszámoltunk, két csapat, a soproni Berzsenyi Dániel Evangélikus Gimnázium és a győri Apor Vilmos Iskola központ csapata (3-3 diák) jutott tovább az első két forduló alapján a Magyar Tudományos Akadémia klímatudatossággal és fenntarthatósággal foglalkozó versenyén. 686 csapat közül verekedték be magukat a legjobb tíz közé. A döntőt szombat délelőtt tartották az Akadémia székházában.

Sopronból Tschürtz Richárd, Kiss Benedek és Kovács Mátyás érkezett a versenyre, felkészítő tanáruk dr. Drüszler Áron volt, míg az aporos versenyző Gyalogh Attila, Kaiser Odett és Molnár Panna volt, felkészítő tanáruk Fráterné Németh Szilvia.

A rengeteg kvízkérdésen, feleletválasztó teszten és becslést igénylő feladaton túl, melyet élőben oldottak meg a csapatok, házi feladattal is készültek a döntőre, mégpedig egy tárgyat kellett hozniuk és bemutatniuk 2061-ből.

Az Aporos In Pollutio csapat prezentációjában egy erdőgazdálkodási eszközt mutatott be, amely a fák állapotáról valós idejű információkat közöl, így megelőzve az erdőtüzeket és az illegális kitermelést, és célzott lehetőségeket biztosít a fakitermelésre.

A soproni Boy-Go csapata a globális élelmezésre kínált lehetséges eszközt projektjében. DMTR (azaz Demeter) Újrahasznosított anyagokból készülő önvezető mezőgazdasági erőgép, egy mesterséges intelligenciát használó robot, mely mintákat vesz, és ez alapján végzi mind a célzott tápanyag utánpótlást, mind az öntözést.

A győri csapat a kilencedik, a soproni fiatalok pedig a hatodik helyet szerezték meg összpontszámuk alapján. A döntőbe jutó csapatok egy-egy tablettel, felkészítő tanáraik pedig vásárlási utalványokkal lettek gazdagabbak, a fődíjat, a francia tanulmányutat pedig a Gödöllői Református Líceum Gimnázium nyerte el. A verseny, és a megyei csapatok szereplése az MTA youtube csatornáján visszanézhető.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában