Novellaelemző és Fogalmazási verseny

2023.03.02. 14:31

Kreatív szövegalkotás 31. alkalommal a Győri SZC Sport és Kreatív Technikumban

A Győri SZC Sport és Kreatív Technikum 31 éve rendezi meg kreatív szövegalkotási versenyét Móra Ferenc Novellaelemző és Fogalmazási Verseny néven, melynek díjai alkalmazkodnak a 21. század olvasói elvárásaihoz: nemcsak szerzői köteteket, hanem e-bookot és hangos könyv hallgatására is alkalmas elektronikus eszközt is tartalmaznak.

Győri SZC Sport és Kreatív Technikum

Forrás: Győri SZC Sport és Kreatív Technikum

A rendezvény több szakaszból áll. A vetélkedőt még 2022 novemberében hirdette meg az intézmény Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Fejér, Pest, Vas, Veszprém megyében, Győrben, Budapesten, Felvidéken és Erdélyben. Az idei év szerzője Grecsó Krisztián lett. Az első fordulóban száznál is többen oldották meg a feladatot, Grecsó Krisztián egyik novelláját kellett értelmező módon bemutatni. A továbbjutó 18 fő a hét végén más jellegű feladattal birkózott meg: a versenyzőknek saját szöveget, mondhatni saját novellát kellett létrehozni, majd azt a zsűri előtt – melyben az erre a tanévre választott szerző is helyet foglalt – felolvasni, hogy az irodalmi alkotás célba érjen.

A rendezvény részeként az érdeklődő diákok és a versenyzők is rendhagyó irodalomórán kapcsolódhattak be Dr. Fűzfa Balázs irodalomtörténész és az író beszélgetésébe, melynek az irodalom, az olvasás szerepe, illetve a szerző nemrég megjelent „Valami népi” című kötete volt a témája. Az óra érdekességét az adta, hogy a tanulók egyik érettségi tételük megszemélyesítőjével találkozhattak.

Az ünnepélyes döntő hangulatát emelte az a rövid irodalmi műsor, melynek keretében az SK-s diákok a József Attila-díjas író és költő lírai alkotásaival teremtették meg a délutáni döntő ünnepélyes hangulatát. A résztvevőknek életre szóló élményt jelentett, hogy jutalmukat a mai magyar irodalom legolvasottabb írója adta át, akik közül a legtöbben dedikáltatták a jutalmul kapott köteteket.

A verseny eredménye:

  • 1. helyezés – Zsigmond Soma - Pannonhalmi Bencés Gimnázium
  • 2. helyezés – Nagy Eszter János Zsigmond - Unitárius Kollégium, Kolozsvár
  • 3. helyezés – Fehérvári Máté - Jedlik Ányos Gimnázium, Budapest
  • 3. helyezés – Szijártó Laura - Vetési Albert Gimnázium, Veszprém
  • 4. helyezés – Szabó Mátyás - Révai Miklós Gimnázium és Kollégium, Győr
  • Különdíj az írásbeli maximális pontszámáért – Tánczos Dorottya, János Zsigmond Unitárius Kollégium, Kolozsvár
Forrás: Győri SZC Sport és Kreatív Technikum

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában