Kiskert Program

2023.03.23. 09:00

A kiskert művelése egyre népszerűbb - Hasznos tanácsokat kaphattak a gazdálkodók Győr-Moson-Sopronban

Lezárult a Győr-Moson-Sopron vármegyei Kiskert program, ami tavaly novemberben Győrben indult, aztán Sopronba érkezett, majd ez év februárjában Szanyban és Kapuváron folytatódott.

Barki Andrea

Nagykutasi Viktor a szakmai program szervezője. Fotó: Rákóczy Ádám

A Covid idején a bezártság, majd az egyre növekvő élelmiszerárak egyre több embert gondolkodtattak el arról, jó lenne megtermelni a család zöldség-gyümölcs szükségletének egy részét. Van, ahol a hely is adott, hiszen a kertes házak körül akad bőven terület a kertészkedésnek. A szándék azonban nem elég, jó lenne hozzá korszerű szakmai ismeret is. Régebben apáról fiúra, anyáról leányra szállt a termelés és a termények feldolgozásának titka, mára azonban már szinte feledésbe mennek, ráadásul a megváltozott éghajlati feltételek sem kedveznek azoknak, akik megszokásból művelnék kiskertjüket. 

Ezt felismerve indított Kiskert programot Nagykutasi Viktor kertész-szakíró a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat (MNVH), az Agrárminisztérium, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, a Kertészek és Kertbarátok Országos Szövetsége és a Kertészek és Kertbarátok Győr Városi Egyesülete együttműködésével. Szakmai előadásokra invitálta a térség kertészkedni vágyóit. A négy állomásból álló sorozat telt háza mutatja, igény van ilyen alkalmakra. 

– Mindenhol felmerült, hogy jó lenne folytatni – mondta lapunknak Nagykutasi Viktor. – Kérdés azonban az, hogy ha előadókat akarnak hívni, milyen forrásból lehet megtenni. A négy helyszínen kívül már több kisebb településről is érdeklődtek a program iránt. 

A szakember hozzátette: a Kertészek és Kertbarátok Győr Városi Egyesülete honlapján elérhetők az eddigi előadások, de több témában is találnak szakmai anyagot az érdeklődők. Huszonhat órányi kertészeti témájú filmet lehet megnézni a honlapon. 

A találkozókon az előadások mellett a terményekből készült finomságokat is meg lehetett kóstolni. A fotó Győrben készült. Fotó: Huszár Gábor

– Igazából az is megoldás lehet a kisebb települések számára, hogy az előadók virtuálisan lesznek jelen a településen, csak azt kell tudni, mikor melyik téma aktuális. Lehet, hogy a jövő útja ez lesz – mondta a szakíró. – Az egyetlen hátránya, hogy az előadóknak nem lehet kérdéseket feltenni, bár azokat írásban el lehet küldeni, amire az előadó majd válaszol. 

Összegezve: a program bebizonyította, hogy szükség van ilyen szakmai előadásokra, hiszen nemcsak a kertbarátklubtagok érdeklődnek a téma iránt, hanem egyre többen. Már több vármegyéből is jelentkeztek, hogy érdekli őket a szakmai program. Az a kérdés, hogy lehet hosszú távon működtetni, erre még keressük a lehetőséget. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában