Kiskert Program

2023.02.08. 19:35

Hiányzik egy generáció a kiskertekből - Hasznos tanácsokat kaphattak a háztáji gazdálkodók Szanyban

A kiskerti gazdálkodást népszerűsítő rendezvényen vehettek részt szerdán az érdeklődők Szanyban. Nagykutasi Viktor kertész-szakíró, főszervező arról beszélt, hogy amíg szüleink és nagyszüleink mindent tudtak az otthoni kertészkedésről, addig egy generáció kimaradt a tudásláncból. Nekik is szeretnék átadni az ismereteket.

Cs. Kovács Attila

Nagykutasi Viktor kertész-szakíró szeretné "visszaküldeni" az embereket a kiskertekbe.

Fotó: Cs. Kovács Attila

Az elmúlt években a vírushelyzet jó hatással volt a hazai kertkultúrára, egyre többen gondolták úgy, hogy maguk termelik meg az asztalra valót. A termelői piacoknak is megnőtt a jelentőségük. Mindezeket Nagykutasi Viktor kertész, szakíró mondta el a Kisalföldnek. A szakember a főszervezője a vármegyei Kiskert Programnak, melynek célja a kiskerti gazdálkodás népszerűsítése, illetve a hozzá szükséges tudás átadása. Tegnap este Szanyban találkoztak a kertbarátok.

A Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara vármegyei igazgatósága, illetve a Kertészek és Kertbarátok Országos Szövetsége működik együtt a programsorozatban. 

- Az elsődleges célunk, hogy a kertészeti szaktudást visszajuttassuk az emberekhez. Míg régen, nagyszüleink, szüleink idejében természetes volt, hogy mindenki ért a kiskerti gazdálkodáshoz, mára megváltozott a helyzet. Egy generáció ugyanis kimaradt a tudásláncból-fogalmazta meg tapasztalatait Nagykutasi Viktor. - A covid alatt némileg változott a helyzet, sokan kezdtek kertészkedni. Egyre fontosabbak lettek a termelői piacok. Ugyanakkor azt is tapasztalom, hogy a különböző kertbarát szervezetek tagsága öregszik. A fiatalok viszont szívesen jönnek egy-egy gyakorlati bemutatóra, gyümölcsfa metszésre, magyaságy építésére például. 

Nagykutasi Viktor hozzátette: az élelmiszerárak jelentős emelkedése is arra készteti a kerttulajdonosokat, hogy amit csak tudnak, megtermeljenek maguknak. Ehhez azonban tudás kell, amit ők szeretnének átadni az érdeklődőknek. A tapasztaltabbaknak is tudnak újat mondani, hiszen a klímaváltozással együtt a kertészkedés módszerei is változnak.

A vármegyei Kiskert Programban helyi termelőknek is lehetőséget nyújtanak a szervezők. Így történhetett, hogy a tegnapi, szanyi rendezvényen kónyi sajtokat, dunaszigeti homoktövis italokat és sült teákat, illetve nemzeti parkos kolbászkészítményeket kóstolhattak a résztvevők. Közben fontos témákról tartottak előadásokat a szakértők. Lévay László a lemosópermetezésről, dr. Varga Mária a nyugati dióburok-fúrólégy elleni védekezésről, dr. Varga Jenő a bogyós gyümölcsökről, Nagykutasi Viktor a klímaváltozásról.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában