Tudósító

2023.02.12. 10:41

Olvasónk csodálatos felvételt készített a Mars és a bizarr zöld színű üstökös együttállásáról

"A C/2022 E3 (ZTF) hosszú periódusú üstökös az Oort-felhőből, amelyet a Zwicky Tranziens Létesítmény (ZTF) fedezett fel 2022. március 2-án" - kezdte Végh Máté.

Tudósító

Fotó: Végh Máté

"Az üstökös magja körül élénkzöld fényt mutat, ami a napfénynek a kétatomos szénre és cianogénre gyakorolt hatásának köszönhető.

Az üstökösmag becsült mérete körülbelül egy kilométer volt és 8,7 óránként forgott. Por- és gázcsóvája több millió kilométerre nyúlt. Az üstökös a Földhöz legközelebb 2023. február 1-jén volt, körülbelül 42 millió km távolságban.

Az üstökös elérte az 5-ös magnitúdót, és szabad szemmel is látható volt holdmentes, sötét égbolton. Péntek és szombat között (2023. február 10-11.) az üstökös kevesebb mint 2 fokra volt a Marstól" - írta Végh Máté.

A bizarr zöld színű üstökösről ide kattintva olvashatnak bővebben. Tudósítónk fotót is küldött a különleges égi "találkozásról".

Fotó: Végh Máté


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában