Föld a rakéta ablakából

2022.11.29. 13:02

Már jövőre az űrutazásra indulhatnak az iskolások a Scapebuzz programnak köszönhetően

Mészáros Péter győri fizikatanár és tehetségfejlesztő a Spacebuzz programmal szeretne asztronautaélményhez juttatni általános iskolásokat. A holland kezdeményezésű nemzetközi program egy ingyenes élmény- és projektpedagógiai képzés, amely az űr és a hozzá kapcsolódó természettudományos témák segítségével szeretné a 10–12 éves fiatalok szemléletét formálni a klíma- és környezetvédelem témájában.

Bella Violetta

A tesztprojekt csúcs- pontja a kamion hátán érkező rakétával tett űrutazás, VR-szemüvegek segítségével.

– Szeretnénk tudatosítani a gyerekekben, hogy igazából egy picike, törékeny élettérben vagyunk, ami pengeélen táncol mindenféle szempontból. Jó lenne vigyázni rá, megtartani, és úgy adni tovább, hogy élhető maradjon. A Föld nevű űrhajó különleges „űrhajósai” vagyunk – így is kell tekintenünk rá! 

Az „overview” élményre alapoznak, amelyről az űrhajósok számolnak be azt követően, hogy a bolygótól eltávolodva visszanéznek a Földre. 

A magyarországi tízfős tananyagfejlesztő csapat készíti a diákmunkafüzeteket, tanári segédleteket, elektronikus tananyagot és ezek tesztelési, visszamérési feladatait is. 

– Mi, magyarok adjuk a módszertani ötleteket a holland, francia, olasz kollégáknak is. 2022-ben 21 iskola 1500 diákja vett részt a 12 alkalmas tesztprojektben, aminek a csúcspontja a kamion hátán érkező rakétával tett űr- utazás, VR-szemüvegek segítségével. A várakozáson felüli sikere miatt 2023-ra szeretnék nemcsak kibővíteni, de a nemzetközi csapattól függetlenné, speciálisan magyarrá is tenni a projektet. 

Hogy a tanároknak is érdekeltté tegyék, elindították az akkreditált képzéssé nyilvánítását a programnak. 

– 2023 szeptemberétől szeretnénk iskolákba is vinni, addigra kell hogy összeálljon a magyar űrsikló, és addigra kiképzett tanárokra is szükség van, akik tudják oktatni az anyagot. Ezen dolgozunk jelenleg a Klebelsberg Központtal együttműködésben. A cél, hogy a lehető legtöbb iskolát bevonjuk, és többek között Farkas Bertalan is támogat bennünket abban, hogy a projekt az egész Kárpát-medencére kiterjedjen. 

Az élményalapú természettudományos képzés csúcspontja a VR- szemüveggel tett űrutazás. Hamarosan magyar rakéta is rendelkezésre áll ehhez – ahogy Mészáros Péter viccesen megjegyezte: Magyar égre magyar UFO-t!

Az iskola a Spacebuzz élménypedagógiás programban megkapja a tananyagot és a taneszközöket is. Az űrládát, amiben minden olyan kísérleti eszköz és alapanyag benne van, ami a kísérletekhez kell, a digitális mérlegtől a hőmérőn át a PET-palackig, az aktivizáló munkafüzetig. A tanárok pedig felkészítést is kapnak az elektronikus segédletek mellett a 24 alkalmasra bővített szakkörre. 

– Fontos, hogy nem kell ehhez természettudomány szakosnak lenni, vezetheti a foglalkozást bárki, akit picit is érdekel a természettudomány és elkötelezett a klíma- és környezetvédelem iránt. Szeretnénk, ha eljutna határon innen és túl minél több iskolába, a hátrányosabb helyzetű térségekre vidékekre is – mondja Mészáros Péter. 

Bár a STEM vagy magyarul Matematikai Természettudományi Mérnöki Informatikai Alapú Program nem űrhajósképző, a fizikatanár szerint akár ilyen orientációnak is aj- tót nyithat. Az űripart napjainkban mozgásban tartja az égi- testekről kinyerhető nyers- anyagok reménye. 

– A közelmúlt aszteroidaeltérítése sem csak azért izgalmas, hogy egy fenyegető aszteroidától megmenthetjük a Földünket, ha- nem azért is, hogy számunkra kedvező pályára állítsuk, ami a bányászatot elősegíthetné. 

Farkas Bertalan társaságában Zentai István projektvezető, a háttérben Mészáros Péter a Spacebuzz standjánál az egri egyetemen, a XXIV. Országos Közoktatási és Szakképzési Szakértői Konferencián.

A Spacebuzzt az a Magyari Gábor is támogatásáról biztosította, aki a HUNOR programban a magyar űrhajósok kiválasztásáért és kiképzéséért felelős. – A leendő magyar űrprogram része szeretnénk lenni a fiatal korosztály között élménypedagógiával. Kézzelfoghatóvá és értelmezhetővé szeretnénk tenni a HUNOR projektet, hogy az emberek lássák: kézzelfogható haszna is van az űrrel foglalkozni amellett, hogy izgalmas. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában