Cukorbetegség

2022.11.06. 11:57

Diabétesz világnapi konferencia és séta Győrben - fotók

Megnyitották a II. Diabétesz Világnapi Konferenciát és Diabétesz Sétát vasárnap Győrben.

kisalfold.hu

A Győr-Moson-Sopron Megyei Diabetes Egyesület, a Patrónus Lions Club Győr és a Petz Aladár Egyetemi Oktató Kórház felnőtt diabetológiai gondozója tavalyi nagy siker után idén is megszervezte a rendezvényt, amit idén az MCC Győri Képzési Központja fogadott be. 

Számos ingyenes szűréssel, köztük látás- és hallásvizsgálattal, anyajegyszűréssel, érszűkület- és diabétesz-lábvizsgálattal, dietetikus-tanácsadással várják vasárnap az érdeklődőket, illetve ehhez kapcsolódó szakmai előadásokon is részt vehetnek a látogatók.

A szervezők a tudatosságra szeretnék felhívni a figyelmet, hiszen nem csak a diagnosztizált cukorbetegek számára fontos a rendszeres szűrés, sokan élnek szénhidrát­anyagcsere-rendellenességgel anélkül, hogy tudnának róla. 

- Ma minden 10 ember cukorbeteg - ezt már dr. Strényer Ferenc a PAEOK Diabetológiai- és Anyagcsere osztályvezető főorvosa mondta a megnyitón.

A rendezvényre több érintett is ellátogatott, köztük a régió cukorbetegei, a megyei diabéteszegyesületektől. Érkeztek tagok Győrből, Bakonyszentlászlóról, Pannonhalmáról, Sopronból, Mosonmagyaróvárról és Csornáról is.

- A látásvesztés a diabétesz egyik legkomolyabb szövődménye -tudtuk meg a győri Patrónus Lions Club 2022/2023-as elnökétől. A klub évek óta azon dolgozik, hogy segítse a vak, látássérült és látásvesztett embereket, azonban a cukorbetegséggel küzdők életét is szeretnék segíteni és könnyebbé tenni. Ezért gyűjtést is szerveztek, a befolyt összeggel a Radó Tibor Általános Iskola és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény karácsonyi programjait, valamint a Meleg Otthon akciójukat: rászoruló vak- és gyengénlátó családokat tartós élelmiszerrel támogathatják.

Vasárnap 16 órától kezdetét veszi a második Diabétesz Séta, ami a Káptalandombról indul egy kék lufis bemelegítő torna után a Bécsi kapu tér felé, a Király utcán, Kazinczy utcán és a Széchenyi téren át a Dunakapu tér felé, majd onnan visszatér a tömeg a Káptalandombra.  A szervezők azt kérik a sétán résztvevőktől, hogy viseljenek valamilyen türkizkék ruhadarabot vagy kendőt, ami a diabétesz színe.  Az esemény zárásaként 17 órától zenés koncertre várnak mindenkit.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában