Jegyzet

2022.10.09. 08:43

Tattoo felsőfokon

Mohay Gábor

Fotóillusztráció: MW-archívum

Fotó: Dombóvári Tamás

A belvárosban fotózó fiatal pár sortja, pólója egész testükön láttatni engedte sok és tarka tetoválásaikat. Hazánkban mintegy három évtizede terjed a bőrbe pigmentálással juttatott színezékek szokása. Az eljárás legalább ötezer éves – igazolja az Alpokban jégbe fagyva talált múmia, Ötzi –, polinéziai eredetű, törzsi hovatartozásokra, rabok azonosítására használták. A második világháborús német Waffen SS tagjainak hónaljában lapult a később sem letagadható jelzés.

A mai modern tattoo stílust korszerű festékekkel és géppel, Edison találmánya nyomán végzik a szalonokban, különösebb egészségügyi kockázat nélkül, noha a vastartalom olykor kétségessé teszi az MRI-vizsgálatokat. A legtöbben az alkaron kezdik a tetováltatást, a romantikusabb hölgyek többnyire beérik a kisebb, rejtett (és olcsóbb) ábrákkal, a férfiak hajlamosabbak az erősebb és kifejezőbb figurák, csoportos rajzolatok viseletére. Aki elkezdi, ritkán áll meg az elsőnél: számol azzal, hogy sok év után a más korban, más értékek szerint élő nemzedék talán már nem tudja hová tenni ezt a divatot.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában