Immáron három évtizede

2022.10.13. 20:26

Szépkorúaknak szólt a nap Sopronban - galéria

Az Idősek és a Szív Világnapját ünnepelték gyalogtúrával és vidám előadásokkal a leghűségesebb magyar városban.

kisalfold.hu

Fotók: Máthé Daniella

  • Harmincadik alkalommal rendezték meg Sopronban az Idősek és a Szív Világnapját.
  • Az egész napos programot csütörtökön tartották meg, ahol volt gyalogtúra, vidám előadások és szűrővizsgálatok.

Régmúltra tekint vissza Sopronban megünnepelni az Idősek Világnapját, amihez szorosan kapcsolódik a Szív Világnapja is. A két ünnep tiszteletére rendezte meg egész napos programsorozatot a Idősek Európa Háza Alapítvány a Soproni Szociális Intézménnyel közreműködve. A már hagyományokhoz hűen idén is gyalogtúrára invitálták a szervezők a szépkorúakat, ami délelőtt a Lővér Szálló közeléből indult.

A szép erdei környezetben közel kétszázan teljesítették a kellemes túrát, ami meghozta a kirándulók étvágyát is, akiket hangulatos piknik ebéd várt az Erzsébet-kertben. Az ünnepség a GYIK Rendezvényházban folytatódott, ahol köszöntőt mondott Farkas Ciprián polgármester és Sütő Teréz, az Idősek Európa Háza Alapítvány elnöke.

- Ha vigyázunk a szívünkre egészséges időskort élhetünk meg, és jelen lehetünk azokon az eseményeken, amelyekre sokat vártunk. Az alapítványunk szervezésében a gyalogló klub annak kapcsán indult, hogy a mozgással vigyázzunk a szervezetünkre, de mellette fontos az időskori kóros feledékenység kialakulásának megelőzése is. Az aktív szellemi és testi tevékenységgel sok betegséget megelőzhetünk - fejtette ki Sütő Teréz.

Az Idősek Európa Háza Alapítvány elnökétől azt is megtudtuk, hogy a túrán résztvevők többsége a szűrővizsgálatokra is ellátogatott, amiből kiderült, hogy 85 százalékuk nagyon jó egészségi állapotnak örvend.

Az átfogó szűréseket egyébként a Soproni Szociális Intézmény kolléganői végezték el, akik többek között felmérték a testsúlyt és magasságot, a testzsír százalékot, a vérnyomást, a véroxigén szintet, a pulzus számát és a vércukorszintjét.

- A Földön csaknem hatszázmillió idős ember él, és ez a szám két-három év múlva megduplázódhat. A közösség részéről meg kell adni az idős emberek számár azt a segítséget, amikre szükségük van. Sopronban ezeket a feladatokat Sütő Teréz és csapata hatalmas lelkesedéssel látja el immáron harminc esztendeje. Úgy hiszem, amit ők tesznek az másként nem pótolható - mondta el Farkas Ciprián.

A köszöntők után vidám előadásokkal szórakoztatták a résztvevőket. Színpadra lépet többek között a Szenior Örömtánc klub és a Balfi úti Idősek Otthonának kórusa is, akiket a közönség állva tapsolt a műsor után. A jó hangulatú programra vendégfellépők is érkeztek az ország különböző pontjáról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában