Örömből építtették

2022.10.11. 20:56

Az összetartozás templomát ünnepelték Albertkázmérpusztán

Az albertkázmérpusztai fogadalmi templomot 125 éve szentelték fel. Ezt ünnepelték vasárnap dr. Veres András megyéspüspök jelenlétében, és levetítették az „Egy talpalatnyi Bécs Albertkázmérpusztán” című filmet.

Mészely Réka

Markus Königsegg-Aulendorf gróf és felesége, Philippa grófnő, a templom építtetőjének leszármazottai, örökösei Frank Anita polgármesterrel. Fotó: Kerekes István

1897-ben az addigi nyolc lány után Frigyes főhercegnek és Izabella főhercegasszonynak kilencedik utódként fia született. Annak örömére, hogy férfiágon is továbbörökíthető a birtok, emléket is állíttattak a kis Albertnek az albertkázmérpusztai Szent István-kegytemplom megépítésével. 

Éppen 125 éve szentelték fel a neogótikus stílusban épült egyházi épületet: az 1897 októberében tartott átadó­ünnepségen a népes főhercegi családon kívül a győri püspök mellett a környékbeli települések egyházi képviselői, valamint a megye elöljáróságai is megjelentek. Ahogy múlt vasárnap a jubileumon is. 

Léber László, a Várbalog Községért Alapítvány tagja köszöntötte az egybegyűlteket, köztük dr. Veres András megyéspüspököt, Pető Pétert, a megyei értéktárbizottság elnökét, de az ünnepre ellátogatott Markus Königsegg-Aulendorf gróf és felesége, Philippa grófnő is, a templom építtetőjének leszármazottai, örökösei. 

– 125 éve Albertkázmérpuszta ünnepelt. Földesurukat, Habsburg Frigyes főherceget és Izabella főhercegnét hatalmas öröm érte: nyolc lány után fiuk született, Albert. Hálájuk eredménye az uradalmuk legszebb majorjában, Albertkázmérpusztán felépített templom. A templom annak a jele, hogy bízunk Istenben, és ezért hittel tekintünk a jövőbe. Templomaink világítótornyok: amikor új épül, növekszik a fény a világban – emelte ki Léber László, hozzátéve, hogy a helyi templom 125 éve világítja be e tájat, magyarnak, svábnak, boldog békeidőkben, s vasfüggönyök közé szorítva. 

„Számunkra a megmaradás és az összetartozás temploma mindörökre”. 

Harald Gnilsen, a Bécsi Főegyházmegye építésügyi igazgatóságának vezetője kiemelte a kis templom páratlan szépségét. A kétszáz négyzetméteres épület munkálatait Schlichter Lajos győri építési vállalkozó irányította, mesteremberek részletgazdag munkát végeztek az oltártól az üvegablakokig. 

Az ünnepen mutatták be az „Egy talpalatnyi Bécs Albert­kázmérpusztán” című filmet, melyet a Szigetköz TV készített egy pályázat keretében. 

Az ünnepi szentmise főcelebránsa, dr. Veres András reményét fejezte ki, hogy kívülről és belülről is megújulhat a templom, és hamarosan a felszentelésén gyűlhetünk össze. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában