Könnyebb a várakozás, jobban telik az idő

2022.10.06. 16:55

Az egyik Győr környéki buszmegállóban egyedi lehetőség várja az utasokat - fotón mutatjuk

A buszmegállókban minikönyvtárakat alakítottak ki Rábacsécsényben, az idő múlását pedig virágóra mutatja a falu központjában.

Cs. Kovács Attila

Prikler Vivien Mária és Németh Kristóf sem csupán a fotó kedvéért fognak könyvet a kezükbe.

Bookmegállók teszik kellemesebbé az autóbuszra várakozás unalmas perceit Rábacsécsényben. A helyi önkormányzat és a községi könyvtár együttműködésében ugyanis „olvasósarokká” alakították át a várókat. A falakra könyvespolcot szereltek, feltöltötték olvasnivalókkal, a falubeliek pedig örömmel kölcsönzik a köteteket. „Rábacsécsényben mindig szerettek olvasni az emberek, és most kihasználják az utcai lehetőséget is”– mondta Kovács Teodóra polgármester, aki pedagógusként is nyomon követheti a helyiek olvasási szokásait, így véleménye megalapozott.

Fotók: CS. K. A.

– Régi könyveket selejteztünk a könyvtárunkban, de kidobni egyet sem akartunk. Kerestük a megoldást, hogyan hasznosíthatnánk a kiadványokat. Így jött az ötlet, hogy a buszmegállókat alakítsuk át minikönyvtárrá. Elkészültek a polcok, és már olvashatnak is a várakozók. A házirend egyszerű: a polcokról bárki levehet könyvet, haza is viheti, a kérésünk csak annyi, hogy mi­­után elolvasta, vigye vissza. Vagy vigyen helyette másikat, így cserélődjön az állomány – fogalmazott Kovács Teodóra. – A polcokon vannak mesekönyvek, régi kötelező olvasmányok, regények, könnyed olvasnivalók, amik a pár perces várakozás során kézbe vehetők.

Prikler Vivien Mária és Németh Kristóf sem csupán a fotó kedvéért fognak könyvet a kezükbe.

A polgármester hozzátette: Rábcsécsényben nagyon jó könyvtáros van, és így az intézmény is nagyon jól működik a győri Kovács Pál-könyvtár fiókjaként. Gyerekek és felnőttek egyaránt látogatják. Számos rendezvényen vehetnek részt, hiszen minden korosztály számára kínálnak programokat. „Igyekszünk a könyvállományt minden évben fejleszteni. Erre kapunk támogatást is, illetve az önkormányzat közművelődési keretéből igyekszünk bővíteni” – jegyezte meg.

A közelmúlt óta egy másik egyedi „jelenség” is színesíti Rábacsécsényt: a kőbe faragott virágóra. Ennek kialakításához a Molnár János Egyesület Rábacsécsényért civil szervezet nyert pályázati támogatást a Bethlen Gábor Alapkezelőtől. A szerkezet „agyát” vásárolhatták meg ily módon, a „körítést” pedig társadalmi munkában tették hozzá a helyiek. Az orvosi rendelő előtti téren helyezték el. „Szép és mutatós, ráadásul hasznos is. A csécsényiek örülnek neki én pedig köszönöm mindenkinek, aki szabadidejét áldozta a kialakítására” – mondta Kovács Teodóra.

A rábacsécsényi virágóra.
A rábacsécsényi virágóra.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában