Némely hallal együtt nőtt fel

2022.09.03. 07:55

Halakat idomít a wakeboard világbajnok Ikrényben - Olivér, a TikTokról ismert "halas fiú" kulisszatitkokat is elárult - videó

Az Ikrényi tótól indult a sportkarrierje, amely Európa- és világbajnoki címig, idén az Év sportolója kitüntetésig vezette. Mégis többen ismerik Orbán Olivért arról, hogy meghökkentően közeli kapcsolatot ápol a tó halaival.

Bella Violetta

Fotó:Huszár Gábor

– Némelyikükkel együtt nőttem fel – mondja Olivér a pontyok etetése közben. A „#halasfiú” TikTok-csatornáját negyven­egyezren követik, noha mindössze két és fél hónapja indult. – Mindig nagyon tetszettek a halak, de amikor először benyúltam a vízbe, felmerült bennem, hogy leharapják az ujjamat. Aztán vitt az adrenalin, hogy ez milyen különleges dolog. Reggel szoktam kijönni etetni, addigra megsül a kenyér, amit otthon gyúrunk. Van, hogy egy órát is játszom, úszkálok velük. Próbálom őket tanítgatni, van, amelyik már a hulahoppkarikán is átugrik – árulja el a fiatalember.

Körülbelül háromszáz hal él az ikrényi tóban, Olivér úgy tekint rájuk, mint a háziállataira. – Kézhez szoktattam őket. Mióta itt edzek, azóta alakul a kapcsolatom velük, jókedvből csináltuk az első videókat a barátaimmal, nem gondoltuk, hogy ekkora nézettsége lesz. Így viszont ráépítettünk egy brandet.

A stégről bemutatta nekünk a híres Tobyt, Gábort, Gerit és Saroltát, akinek a névnapjára még pezsgőt is hoztak ki a barátaival. Mintegy húsz halnak adtak nevet is. Olivér pikkelyes barátai nemcsak hogy a mi kezünkhöz is odajöttek, de a lelkes csapkodástól fotósunk gépe is elázott kicsit. Pedig Olivér elmondása szerint ezek a számunkra hatalmasnak tűnő példányok nem is a legnagyobbak, azok a tíz méter mély tó alján törik a kagylókat inkább, és akár húsz kilósra is nőhetnek.

Videóiról azt mondja, vannak kétkedő kommentek, hogy jót tesz-e a halakkal, de nem törődik vele különösebben, tudja, hogy ha más fogdossa őket, abból sűrűn van sérülés, ő viszont nagyon odafigyel. És a halak – szemben a kacsákkal – sem kiszolgáltatottabbak, sem agresszívebbek nem lesznek az etetéstől tapasztalata szerint. Menteni is elment nemrégen Gyulára, amikor az egyik tó vízszintje veszélyesen lecsökkent, hallépcsőt építettek a szomszéd tóba.

Itt, Ikrényben kezdődött Olivér sport pályafutása is. 2010-ben édesanyja vetette fel, volna-e kedve kipróbálni a wakeboardot. 2012-ben már versenyzett. Ma már a felkérések, versenyek, táborok, edzések annyi időt elvisznek, hogy augusztusban mindössze öt napot töltött Győrben.

Egy hónapja, haletetés közben megsérült a keze, az első vizsgálat megnyugtató volt: csak repedés történt. Megnyerte egy verseny legjobb trükkjének járó díjat, pályarekordot állított fel Ninja Warrior pályán, de nem akart múlni a fájdalom. Utólag derült ki hogy a kézfejében két törés is hátráltatja. Még három hétig kényszerül száraz edzésekre, ebből a hátrányból készül a novemberi világbajnokságra. – Próbálok minél előbb visszaerősödni, fontos, hogy minél hamarabb pályára tudjak állni.

Emellett egy videós terv és sürgeti a gyógyulását, mert egy szponzorával azt tervezték kavicsbányában fog wakeboardozni. – Ez a street vonal egyre erősebb, volt hogy utcán deszkáztam, rakparton, vagy fűben, de autót is ugrattam már át itt a strandon. Sok tervezés előzi meg az ilyen forgatásokat.

És persze nem csak a sport és a videós kalandok, de Toby és barátai is várják vissza a vízbe Olivért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában