Húzzák az ekét

2022.09.24. 12:36

A minőséget díjazták a fertőszentmiklósi szántóversenyen - Fotók + Videó

Hetedik alkalommal rendezték meg Fertőszentmiklóson a megyei szántóversenyt. Szombat délelőtt három kategóriában mintegy húszan mérték össze tudásukat.

kisalfold.hu

Fotó: Szalay Károly

A VII. Győr-Moson-Sopron Megyei Szántóversenyt rendezte meg szombaton a Fertőszentmiklós és Környéke Gazdakör, a Győr-Moson-Sopron Megyei Gazdakörök és Gazdaszervezetek Szövetsége, valamint a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Győr-Moson-Sopron Megyei Szervezete.

Már kora délelőtt gyülekeztek a különböző méretű és teljesítményű traktorok, valamint a szurkolók Fertőszentmiklós határában, a 85-ös főút mellett. A szántóversenyre a lovas fogattól a legnagyobb erőgépekig három kategóriában lehetett nevezni: 2-3-4-es ágyeke, 3-4-es váltva forgató eke és fogatos eke. Utóbbit látványosságként, nosztalgiából vették be a programba.

- Mintegy húszan vesznek részt a versenyben. Sokan érkeztek a környékről, de a megye szinte minden szeglete képviselteti magát egy-egy indulóval. Nemcsak a versengésről szól ez nap, a győzelemnél sokkal többet jelent a személyes találkozás. Sok tapasztalatot, szakmai tudást szereznek a gazdák, amely által eredményesebb munkát végezhetnek - mondta Németh Gergely, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke.

- A szántóföldi gazdálkodás alapja a jó minőségű szántás. A régi gazdák is a szántásban bíztak, azt mondták: fontos, hogy mindig fekete legyen a föld, ne teremjen meg benne a gyom - mondta Kovács Jenő, a Fertőszentmiklós és Környéke Gazdakör elnöke, a VII. Győr-Moson-Sopron Megyei Szántóverseny ötletgazdája és főszervezője. - Örömömre szolgál, hogy az agrárkamara, a gazdakörök és gazdaszervezetek, valamint a fertőszentmiklósi önkormányzat a kezdetektől támogatja a rendezvényt - tette hozzá.

A versenyen első alkalommal indult Papp Márton, aki édesapja, Papp Gábor nyomdokaiba szeretne lépni, ő ugyanis a korábbi években háromszor is megnyerte kategóriájában a versenyt. 

- Bizonyítani szeretnék magamnak és a családnak, azért jelentkeztem - mondta a 18 éves fiatal, aki a soproni VasVillában gépésznek tanul, de szabadidejében rendszeresen besegít a családi vállalkozásba.

A versenyen a zsűri nem az időt méri, a minőséget díjazza. Azt, hogy a szántás egyenletes és megfelelő mélységű legyen, valamint a szármaradványok aláforgatása is megtörténjen - tudtuk meg a Szabó Lajos főfalugazdásztól a zsűri elnökétől, aki Kiss Csillával, a megyei agrárkamara igazgatójával és Németh Márton nyugdíjas gazdálkodóval végezte a zsűrizést.

A díjkiosztót a szüreti fesztivál keretében, a fertőszentmiklósi kulturális és szabadidőközpontban tartották meg. Az eredményhirdetést színes, lovas, traktoros, kisvonatos szüreti felvonulás előzte meg, utána pedig zenés szórakoztató műsor és utcabál kezdődött.

Eredmények

I. Kategória: Ágyeke

1. Kisalföldi ASZC Csukás Zoltánm Mezőgazdasági Technikum és Szakképző Iskola

2. Brányi Márton és Farkas Botond

3. Kóbor Imre, Bak Roland és Németh Gábor

II. Kategória: Váltva forgató eke

1. Kovács Krisztián

2. Papp Márton

3. Szűcs Szabolcs

Az Egyéb kategóriában öten indultak, volt lovas eke, kerti kapálógép és két veterán kis traktor. Mivel ezt nehéz összehasonlítani, a zsűri mindenkit jutalomban részesített, értékelve, hogy a modern gépek mellett a hagyományos eszközökkel is versenybe szálltak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában