Minden akadályt legyőznek

2022.08.27. 12:39

X. Jubileumi Szigetköz Agility kupa Vámosszabadin - Sok-sok fotó

Szombaton és vasárnap több mint 120 versenyző páros - kutya és gazdája - méri össze tudását.

kisalfold.hu

120 versenyző páros méri össze tudását. Fotó: Huszár Gábor

A versenyen külön kutyaméret és tudásszint szerint rendezik meg a futamokat. Reggel a kezdő kategóriák, majd sorban a magasabb szintű versenyzők.

Az agility egy angol szó, magyar jelentése mozgékonyság. Ez a sport elengedhetetlen feltétele. A kutyáknak egy akadálypályán kell végigfutniuk, lehetőleg minél gyorsabban és hiba nélkül. Gazdájuknak közben végig vezényelni, segíteni kell őket, miközben maguk is futnak velük a pályán – persze az akadályokon nem kell nekik is átugraniuk. Rengeteg kutya élvezi ezt a sportot, űzhetik kicsik és nagyok egyaránt. Az ebek különböző kategóriákban mérettethetik meg magukat, magasságuknak megfelelően.

Ottjártunkor épp az A2 kategória versenyzői mérték össze tudásukat.
A versenyen tudásszint szerint kezdő, A1, A2 és A3 besorolásban indítottak futamokat, ezeken belül pedig marmagasság alapján kategorizálták az ebeket.
A párosok teljesítményét két neves bíró Thomas Pöllman és Bern Hüppe figyelte, ők osztották ki a hibapontokat a levert akadályokért és megtagadott parancsokért. Bern Hüppe a hármon hét múlva az ausztriai világbajnokságon is bíráskodik majd, így olyan hazai versenyzők is érkeztek a hétvégi eseményre, akik már kvalifikálták magukat a világversenyre.

Pirity Árpád a szervező A-Team Agility Egyesület elnöke elmondta, elsősorban a hibák száma számít, az ugyanannyi hibával végző versenyzők között pedig az idő alapján rangsorolnak. Ugyanakkor van egy standard idő, aminek túllépése hibapontokat von maga után.

- Ennek a sportnak az a szépsége, hogy nemtől, súlytól és testalkattól függetlenül bárki jó lehet benne, ha sikerül kialakítani a kutyával a megfelelő összhangot.

Ribizli a tacskó immár három éve hasít az agility pályákon. A tavalyi versenyen ő nyerte el az open agility kategória első helyét.

- Tacskókat viszonylag ritkán versenyeztetnek mert nagyon érzékeny a hátuk és a gerincük az ugrásokra. Ribizlire is nagyon vigyázunk, masszásra is szoktunk járni - mondta el gazdája Kemény Klári. 

A páros Budapestről érkezett a versenyre, heti egy-két edzéssel készülnek. 

- A pontosság az erősségünk, a sebességünkön kell dolgoznunk. Picit magas neki ez a pálya 25 centis marmagassággal 30 centis akadályokat kell átugrania. Külföldön van xs-es, eggyel kisebb kutyáknak való kategória is, azon a pályán kicsit gyorsabb.

A szervezők azt is elárulták, hogy a holnapi versenynapon egy meglepetés műsorral is kedveskednek a versenyzőknek és a nézőknek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában