Földművelés és kézművespraktikák

2022.08.11. 09:15

Újjáélednek a háztájik

A háztáji gazdálkodás, a régi kertészkedési és konyhai praktikák újratanulása az elmúlt években lett divat. Az élelmiszerárak növekedése és az energiaválság miatti infláció viszont tovább erősíti az igényt, hogy termőre fordítsuk az elhanyagolt vagy gyepesített kerteket. Az erről szóló képzésekre percek alatt telnek be a helyek.

Simon Roberta

A képzés célja a hagyományos népi és a ma is használható tudás átadása.

Forrás: Ürmös Porta

Dr. Pottyondy Ákos agrármérnök és az Ürmös Porta megálmodója lapunknak még januárban beszélt arról, hogy a mezőörsi Magyar Műhely Közhasznú Alapítvánnyal karöltve azért indították el a háztáji gazdálkodási képzést, mert úgy érezték, van igény és kíváncsiság az emberekben aziránt, hogyan kell jól működtetni egy gazdaságot.

– A háztáji gazdálkodási képzés célja a hagyományos népi és a jelen korban is használható elméleti és gyakorlati tudás átadása – mondta el lapunknak Pottyondy Ákos főszervező. – Sokan az ügyünk mellé álltak, van, aki ebéddel vagy épp pogácsával támogat minket. A pályázat mellett térségi összefogásból tudjuk megvalósítani a programot, amire fél nap alatt beteltek a helyek. Vegyes a csapat, hölgyek és férfiak egyaránt jelentkeztek. A legtöbben a térségből érkeznek a havonta egyszer megszervezett „tanórára”, de van, aki a határon túlról, Felvidékről, a fővárosból vagy a Balaton környékéről utazik Pannonhalmára tanulni. A hallgatók túl vannak az első féléven, mindenki elégedettségére. 

Ahhoz, hogy az adott szakmák gyakorlati fortélyait is elsajátíthassák a résztvevők, a népfőiskola előadói mellett szakemberek is tartanak elméleti és gyakorlati oktatást. Januárban favágásról, februárban háztáji húsfeldolgozásról volt szó, márciusban a gyümölcsoltásról, a szemzésről és az ecetkészítésről tanulhattak a jelentkezők. Április a palántázás és a húsvét témakörét ölelte fel. Májustól nyár végéig szappanok, krémek készítésével foglalkoztak, de kipróbálhatták, milyen a kenyérsütés, a kaszálás és a kovász-készítés. 

– A hallgatók Csordás Patríciától megismerhették a fermentálás és a kvaszkészítés lépéseit. A résztvevők kérdéseiből kiderült, hogy hasznosnak találták ezt a technikát, hiszen a hagyományos savanyúságokon túl répát vagy retket is el tudnak tenni a tanult módszerrel. A fermentálással egészségmegőrző ital is készíthető, melyet hesszernek hívnak. 

A pannonhalmi Zümi Családi Méhészet vezetői, Nagy Balázs és felesége, Ildikó tartottak előadást. Balázs a méhészet alapjairól és a méhekről beszélt, Ildikó a méz háztáji felhasználásába vezette be a kollégistákat. Az előadás során kiderült, hogy a méz szinte végtelen formában hasznosítható. A hagyományos fajtákon kívül készíthető belőle egészséges energiaszelet, a gyógynövények jótékony hatása is érvényesül és kombinálhatók a hatások. A foglalkozáson mézből és aszalt gyümölcsből készült gyógylikőr is – mondta dr. Pottyondy Ákos. 

A kovácsmester Vanhall Károly interaktív előadásán mutatta meg a fémmegmunkálás házi lehetőségeit. Egy „tábori” kohót hozott magával, így ácskapcsot, karkötőt és nyílhegyet is kovácsoltak az érdeklődők. 

A kenyér- és lángostészta-készítés mesterfogásait is elsajátíthatták a résztvevők. Az élménysütés részét képezte az Ürmös Porta saját, illetve a Pedró Pékség mobil kemencéje. A Horváth Hajnalka által vezetett kosárfonás is népszerű volt. Hegyessy Ákos a kaszálás világába vezette be a résztvevőket. Legutóbb pedig Horváth Orsolya és Hernádi Endre volt a vendég, akik a permakultúra felé hajló kertművelést folytatnak: fontosnak tartják, hogy az erdő növényei is a kertjük részei legyenek. Törekednek az önellátásra, így az erdő kínálta gyógynövényeket, gombákat, gyümölcsöket előszeretettel hasznosítják. A gombák felismerésén kívül azok fogyaszthatóságáról, hatásairól is sok információt kaptunk. Végül szárított gombák és kivonatok kóstolására is lehetőség volt. 

– A tejtermékek bemutatása és a sajtkészítés szintén tervben van, de építünk aszalót és megtanítjuk a hallgatókat lekvárt is főzni. Ősszel következnek az ácsmunkák – karámok, ólak építése, lapolás stb. –, illetve megmutatjuk, hogy működik egy szőlészet, borászat – sorolta Ákos. 

Akik idén lemaradtak az ingyenes képzésről, azok se csüggedjenek, mert jövőre ismét elindítják. Addig is az Ürmös Porta Facebook-oldalán rövid videók formájában lehet követni a foglalkozásokat. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában