Gálaműsor – Sok munka és tanulás előzi meg a tanévzárót

2022.05.29. 18:47

Nézők előtt vizsgáztak a Barsi-iskola diákjai Kapuváron

Több mint félezer gyerek állt színpadra Kapuváron a Dr. Barsi Ernő Alapfokú Művészeti Iskola gálaműsorán, ami az év talán leginkább várt programja volt a táncosoknak. A gyerekek és fiatalok már a nyári programokra is készülnek.

Kustor Réka

A Barsi-iskola idén már a tizenkilencedik évzáró gálát mutatta be. Jövőre jubilál az intézmény. Fotó: Németh Ferenc

Kapuváron a Dr. Barsi Ernő Alapfokú Művészeti Iskola évzáró néptáncgálája az a rendezvény, amikor a gyerekek bemutathatják az egész évben tanultakat. Sok-sok munka, tanulás, előkészület, izgalom előzi meg azokat órákat, amikor már a színpadon állnak. Egymás után két előadás is volt a Rábaközi Művelődési Központ színháztermében, több mint ötszáz gyerek lépett színpadra.

– Kapuváron kívül iskolánk mind az öt telephelyéről közreműködtek a diákok. Minden csoport két produkcióval lépett fel, élő népzenei kíséret mellett láthatták a nézők az előadásokat. A próbatermi munka mellett fontos, hogy a színpadon is megmutatkozhassanak a gyerekek. Ez volt a tizenkilencedik évzáró vizsgaelőadás, jövőre jubilálunk – emelte ki a Barsi-iskola igazgatója, Csitei Gábor. – Van három olyan település, ahol a kezdetek óta működik a néptánciskola, ezek Kapuvár, Agyagosszergény és Mihályi. Később csatlakozott hozzánk Fertőszentmiklós, Beled és Bágyogszovát. Kissé hosszúra sikeredett a délutáni bemutató, a jövőben ezen változtatunk, és három részre osztjuk majd a gálaműsort. Ilyenkor a felnőtt­együttes tagjai nem lépnek fel, segítenek a rendezvény lebonyolításában, igazi közösségi tagokként részt vesznek a koordinálásban.

Mindkét előadáson színültig telt a művelődési központ nézőtere. A publikum hosszú tapssal jutalmazta a barsisok remek táncait. – A közönség lelkes volt ugyan, de nem árt, ha megtiszteljük a többieket azzal, hogy végignézzük mások produkció­it is. Már csak azért is, mert ezáltal képet kaphatunk arról, hova fejlődhetnek a gyerekek, milyen táncossá válhatnak 18 éves korukra. Az iskolában a pedagógiai program szerint minden csoport két tananyaggal foglalkozik. A kisebbek népi játékokat, illetve polgári táncokat adtak elő, a nagyobbak felvonultatták a teljes Kárpát-medence tánc- és zenei kultúráját.

Két éve alakult meg az iskola citeracsoportja, idén ők is közreműködtek az esti előadásban – emelte ki az iskola igazgatója, aki végül elmondta, hogy mik a közeljövőben a terveik. – A hétvégén országos minősítő fesztiválra megyünk a felnőtt táncosokkal Tatabányára. Nyáron készülünk a kapuvári búcsúra és a táborokra, emellett kisebb helyi fellépéseken, települési rendezvényeken veszünk részt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában