Praktikus kalendárium

2022.03.07. 14:30

10 éve hasznos információk a naptárakon - Az elsősegély és az életmentés lépéseiről is készültek folyamatábrák

A kapuvári mentőknél rengeteg fejlesztés, eszközbeszerzés valósult meg a felajánlott adó egy százalékokból. Erről és legutóbb kiadott naptárjukról beszélgettünk Eitler Gergellyel, az egyesület vezetőjével.

Kustor Réka

Eitler Gergely, a Kapuvári Mentők Egyesületének vezetője a legutóbb kiadott naptárral, amely ezúttal is több, mint egy naptár.

Forrás: Kisalföld

A Kapuvári Mentők Egyesületének múltja 2010-re nyúlik vissza. Ez volt az alapítás éve. Céljaik ugyanazok voltak akkor és most: a lehető legjobb és legkorszerűbb eszközök beszerzése, a mentőállomás infrastrukturális fejlesztése és a dolgozók képzéseinek finanszírozása. 
 

– Tíz éve merült fel a kérdés, hogyan érhetnénk el mindenkit a körzetünkben, köztük olyanokat, akik nem ismerik az internet világát. Ekkor jött az ötlet, hogy minden háztartásba juttassunk el egy naptárat, amelyen szerepelnek az elérhetőségeink – kezdte az egyesület vezetője, Eitler Gergely. 

 

Miután sok háztartásban viszontlátták a kis kalendáriu­mot, arra gondoltak, ezzel akár hasznos információkat is közvetíthetnek. 
 

– A következő években egyszerű és érthető módon jelentek meg naptárakon az elsősegélyben és az életmentésben már jól ismert folyamatábrák. A lakosok találkozhattak a mentőhívás lépéseivel, az újraélesztéssel, a stroke-kal, az égési sérülések ellátásával, a légúti idegentest eltávolításával, a sérült végtagok rögzítésével, aktuális időpontban a helyes kézhigiénével, most pedig a lázcsillapítással. 

Mindeközben természetesen a fejlesztésekkel és a beszerzésekkel sem álltunk le. Az adó 1 százalék felajánlásokból futotta mellkaskompressziós készülékre, diagnosztikai és rögzítőeszközökre, lélegeztetőgépre, autóápolási és gépi fertőtlenítő készülékre, munkavédelmi bakancsokra, oktatásra. Négy közterületi defibrillátor beszerzését támogattuk, és a mentőállomás épületének korszerűsítésére is jelentős összeget fordítottunk – sorolta eredményeiket. 

 

További településeken tervezik a defibrillátorok kihelyezését, ezekhez a képzéseket, de elvégzik a készülékek karbantartását, felügyeletét is. 
 

A Kapuvári Mentők Egyesülete a menekültek ellátását is támogatja
 

– Felvettük a kapcsolatot a nyíregyházi vöröskeresztesekkel. Higiéniai eszközökkel, tartós élelmiszerekkel támogatjuk őket, és ha a szükség úgy hozza, szakmai segítséget is nyújtanánk – emelte ki Eitler Gergely, aki felhívta egy tavaszi programra a figyelmet: május 6-án véradással, mérésekkel egybekötött egészségnapot szerveznek Kapuváron. A diákoknak alkohol- és drog­prevenciós előadást szerveznek, amelynek vendége dr. Zacher Gábor. A sportot többek között Rubint Réka népszerűsíti. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában