Ez történt 2021-ben

2022.01.18. 10:08

Mozgalmas évre számít a megyei horgász szövetség

Több horgász, számos sikeres pályázat és fejlesztés, nem mindennapi halasítások.

Ollári Gergely

2021-ben több mint 27600 db állami jegyet értékesített a Sporthorgászok Győr-Moson-Sopron megyei Szövetsége, ami jelentősen meghaladta a járvány előtti 2019. év létszámát. Az elmúlt esztendő aktív volt a szövetség életében, számos pályázat, fejlesztés jellemezte az évet, és tovább folytatódott a nagy mértékű halasítás is megyénk vizeibe.

 

Jegyeladások, több vizsgázó

 

A megyei létszámadatok a tavalyi extrém növekedés után stagnáltak, néhol kisebb visszaesés volt tapasztalható, ami leginkább a külföldi horgászok elmaradásának köszönhető. 2021-ben több mint 27600 db állami jegyet értékesített a Sporthorgászok Győr-Moson-Sopron megyei Szövetsége, ami kis visszaesés az előző évhez képest, de még így is jelentősen meghaladta a járvány előtti 2019. év létszámát. A területi jegy értékesítésben is ez a tendencia köszönt vissza. A HORINFO-n keresztül történő értékesítés nagyban javította a jegyek 0-24 órában történő elérhetőségét a horgászok részére. A program fejlesztése folyamatos, így egyre komfortosabb a használata.

 

- Reményeink szerint az online átállás a 2022-es értékesítésre zökkenőmentesen fog megvalósulni. Az egyesületek részére már a Szövetség irodájában vannak a 2022-es állami jegyek, amiket január elejétől a tavalyihoz hasonlóan előzetes bejelentkezés alapján át tudunk adni. A már meglévő területi jegyeket sem kellett újra felvinni a HORINFO rendszerbe, csak az árakat, az értékesítés módokat kellett újra megadni és a horgászrendet kellett lecserélni a 2022-ben érvényes horgászrendre –fogalmazott lapunknak Ivancsóné dr. Horváth Zsuzsanna, a megyei horgászszövetség ügyvezető elnöke.

Hozzátette: A tavaly januárban elindult online vizsgáztatás tapasztalatai pozitívak. A kezdeti technikai problémákat sikerült megoldani a szervezőknek és így gördülékenyen folytak a vizsgák. 2021 év során 565 fő jelent meg, akik közül 515 fő (91%) tett sikeres horgász vizsgát vizsgát. Január 12-től pedig elindulnak idén is a vizsgák.

 

Pályázatok, fejlesztések

 

2021-ben elkészült a Marcal mentén a hal-és ivadékbölcső, és megtörtént a műszaki átadása is. Elkészült a bagaméri sólya felújítása és a tereprendezés. 2021-ben a MOHOSZ pályázatokon mintegy 8 millió forintot nyert a megyei szövetség. Mind a Városi Civil Alapból, mind a Magyar Falu Programból részesültek megyei egyesületek. Országosan 25 horgász egyesület kapott támogatást a Magyar Falu Programban, ebből hat Győr Moson-Sopron megyei. A Városi Civil Alap pályázatán összesen 14 horgász egyesület nyert, ebből megyénkben a Magyar Vagon és Gépgyár HE. Az őszi MOHOSZ „Standard és preferált őshonos halfajok telepítése, visszatelepítése” pályázatán a szövetségen kívül 25 egyesület indult és ebből 16 nyert összesen 16.249.741.- Ft-ot (ehhez jön még a Szövetség 2.250.000 Ft-ja).

 

- 2022-ben is szeretnénk fejlődni, fejleszteni. 2022 során halaszthatatlan feladat lesz a tanyaház tetőfelújítása. Szeretnénk egy konténergarázst vásárolni a tanyaházhoz, mert jelentős mennyiségű eszközt kell tárolnunk, amihez zárható helyre van szükségünk. Az ősz folyamán kiemeltük a stéget Ásványrárón, mert a hordók kilyukadtak és elkezdett elsüllyedni. Kora tavasszal szükséges javíttatnunk, hogy mielőbb visszatehessük. Folytatni szeretnénk a sólyázó létesítési programunkat. Meg kell vizsgálni az igényeknek megfelelően egy sólya építésének lehetőségét Gönyű és Ács között, valamint az Ágrendszerben Denkpál alatt. A Vízügyi Igazgatósággal már felvettük a kapcsolatot, hogy alkalmas helyszínt találjunk – tette hozzá az ügyvezető elnök.

 

A halasításokról

 

A 2021-es évi halasítás közel 120 millió forintból valósult meg megyénkben. A romándi halártárgyalás után a szövetség 2021-ben is több mint 20 egyesület telepítését szervezte. Sajnos, a ponty kivételével nem sikerült minden igényt a Tógazdának maradéktalanul  kiszolgálnia (dévér, süllő, csuka), de a többi haltermelőnél még rosszabb volt a helyzet.

 

- A ragadozóhalak esetén van a legkomolyabb probléma, a meleg nyár miatt nagyon kevés csukát és süllőt tudtak a termelők előállítani. 2021-ben először - a süllő és csuka telepítés alacsony volta miatt - 2745 kg harcsát is telepítettünk. Megdupláztuk az előnevelt süllő, csuka és harcsa telepítést és igyekeztünk ritkábban elérhető fajokkal, így paduccal, compóval, menyhallal is színesíteni vizeink  halösszetételét. 2021-ben először, süllőfészkeket helyeztünk el kísérleti jelleggel a Mosoni-Duna holtágon. A program  nagyon sikeres volt, ezért a jövőben több helyen segítenünk kell a süllő ívását, az ikrák nagyobb arányú kelését – fogalmazott a a megyei horgászszövetség ügyvezető elnöke.

 

A szövetség folytatta a jelölt hal telepítését is. 310 db, összesen 2319 kg anyapontyot telepítettek vizeikbe. A MOHOSZ kecsege visszatelepítési programjában 100 kg (200 db) jelölt kecsegét telepítettek a Dunába Gönyűnél. A 2021-es versenyekről, ifjúsági munkákról, az országos bajnokságról, a világbajnokságról, valamint az ifjúsági programokról bővebben a kisalfold.hu weboldalon olvashatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában