Segítség az időseknek

2022.01.16. 10:02

A Győri Egyházmegyei Karitász önkéntesei nem ápolják az időseket, de fontos segítséget nyújtanak

Ollári Gergely

A járvány idején megtapasztalhattuk, mennyire szükséges, hogy segítsünk az időseknek és gondoskodjunk róluk, ha szükséges. Épp ezért a Győri Egyházmegyei Karitász új programot indított, melynek célja, hogy segítséget és lelki támaszt nyújtsanak az idős, beteg vagy elmagányosodott emberek részére. Képen: Fehér Ágnes, Molnár Rudolfné Gyöngyvér önkéntesek

Forrás: Huszár Gábor / Kisalföld

Fotó: Huszár Gábor

A Győri Egyházmegyei Karitász tavaly nyár óta működő Szent Katalin Idősgondozási Programja nem nyújt ellátást vagy ápolást, a szolgálat a házi segítségnyújtás keretein belül marad. Mégis nagy segítség sokak számára, hogy átvállalják az apróbb, ház körüli teendőket, bevásárlást, esetenként a gyógyszerek kiváltását. Aki igényli, elkísérik egy sétára vagy leülnek velük beszélgetni.
 

– A karitász hitvallása nyomán ez utóbbi a legfontosabb vállalásunk, hiszen a segítő és rászoruló közötti személyes bizalom minden szeretetszolgálat alapja. Példaképünk ebben Sziénai Szent Katalin, aki csodákkal kísért élete során mindig a konfliktusok békítésére és az ellentétek kiengesztelésére törekedett. Ezért választottuk őt kezdeményezésünk patrónusának –mondta lapunknak Molnár Rudolfné Gyöngyvér, a Győri Egyházmegyei Karitász idősgondozási programjának koordinátora. 
 

A program célja az is, hogy támogassa a helyi önkéntes csoportok által jelenleg is végzett idősgondozási tevékenységet. A tapasztalatok szerint folyamatosan keresik meg őket magányos emberek, segítségre szoruló idősek. 
 

– A közös programok közelebb hozzák egymáshoz az önkénteseket és az időseket. Együtt olvasnak, társasjátékoznak, napi kapcsolatban vannak. Az önkéntesek hetente egy vagy két alkalommal keresik fel az időseket – fogalmazott a koordinátor, hozzátéve: a segítők részéről is számos pozitív visszajelzést kaptak. 
 

A szervezet kezdetben helyi középiskolákkal kötött együttműködést. A diákok az idősgondozási programban tehettek eleget közösségi kötelezettségeiknek. Télen az önkéntesek száma lecsökkent, ezért várják azoknak a fiataloknak a jelentkezését, akik örömmel végeznének önkéntes munkát a szervezetnek. 
 

– Kezdetben megismerjük a jelentkezőket, tapasztalatot cserélünk és elindítjuk az esetmegbeszéléseket. Az önkéntesek egymást is segítik, szoros kapcsolatban vannak egymással és az idősekkel. Nem csupán egy órára látogatják meg őket, addig maradnak, ameddig szükség van rájuk. A program kulcsa az önkéntesek munkája és segítségnyújtásuk azok felé, akik rászorulnak – fűzte hozzá Molnár Rudolfné Gyöngyvér. 
 

Érdeklődés, jelentkezés
Azon önkéntesek jelentkezését, akik elhivatottságot éreznek idős embertársaik segítő szolgálatára, a [email protected] címen várják. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában