Győr 750

2021.12.18. 11:44

Hétvégi séták Győrben - Véget ér a várakozás, szálljatok le angyalok!

Február közepén invitáltuk először a kedves olvasókat Győr királyi várossá válásának 750. évfordulója alkalmából hétvégi sétákra. Ezeken a virtuális sétákon „bejártuk” a város kiválasztott helyeit a különböző városrészekben, és új megvilágításba helyeztünk érdekes épületeket, szobrokat, emlékeket. Az év végéhez közeledve ez a cikksorozat és a nyereményjáték befejeződik ugyan a mai napon, de talán többen elindultak, hogy felkeressék városunk érdekes látnivalóit, és más szemmel néznek már rájuk. Utolsó sétánkon az ünnepi előkészületekhez, az advent, a várakozás időszakához kapcsolódva egyik kedvenc helyemre surranunk be a téli hideg elől.

Csobayné Pintér Éva

Loretói kápolna

Forrás: Csapó Balázs / Kisalföld

Fotó: Csapó Balázs

A karácsony várásának, az ünnepi előkészületeknek az időszakát – mely a hagyományok szerint a november 30-i András-naphoz legközelebb eső vasárnappal kezdődik –, az adventi időszakot a leridai (524) és a tours-i zsinat (567) vezette be. Eljövetelét egykor az éjféli harangszó jelezte, és az advent hetei alatt a vallásos emberek a Mária tiszteletére elmondott – „aranyos” vagy „angyali” jelzővel illetett – hajnali misére, rorátéra jártak.

Holnap az utolsó adventi gyertyát is meggyújtjuk, és hamarosan gyönyörű betlehemet állítanak a karmelita templom „sötét kápolnájában”. Már sok éve elvarázsol látványa. Induljunk el most együtt oda!

 

Angyalok repítették 

 

A templom keleti oldalához kapcsolódó, Magyarországon egyedi, a názáreti Szent Ház másolataként 1717–1718-ban épült loretói kápolnában járunk. Ez városunk egyik spirituális szíve. Ez volt heti feladványunk. Korábban épült fel, mint maga a templom.

 

A kápolna legendájának főszereplői az angyalok. A levegőbe emelték, és – 1291 májusában a pogány törökök előrenyomulásától tartva – egy éjszaka alatt repítették az akkori Magyarországhoz tartozó dalmáciai Tersattóba, majd 1294-ben az itáliai Loretóba a Szent Házat. Így lett Loreto hét évszázad óta híres búcsújáróhely Olaszország középső részén, az Adriai-tenger partján fekvő kikötővárostól, Anconától délre. 

 

Santa Casa, a Szent Család háza

 

A kegyhely maga a XV–XVI. században épült bazilika kupolája alatt álló, díszített márványfallal körülvett kőház, a Santa Casa, amely a legenda szerint azonos a Szent Család názáreti házával. A magyarság Loretói Boldogasszony-kultusza miatt a középkortól kezdődően ismert nevekkel is találkozhatunk a magyar zarándokok között: Corvin János, Bakócz Tamás, Szenczi Molnár Albert, Pázmány Péter, Zrínyi Miklós, Nádasdy Ferenc, II. Rákóczi Ferenc.

 

Szent József ácsműhelyét idézi

 

Győri kápolnánk látványa a jórészt vakolatlan falakkal az épület eredetijének régiségére utal. A názáreti Szent Ház bensőségességét, melegségét közvetíti. A falba épített gerendadarabok Szent József ácsműhelyére emlékeztetnek. A falon 1756-ból származó freskótöredékeket látunk, melyeket utoljára 80 évvel ezelőtt, 1941-ben restaurált az 1902. december 27-én Győrben született Borsa (Schutzbach) Antal belsőépítész, iparművész, restaurátor, festőművész, szobrász, építész. 

 

A fekete Madonna csodákat tett

 

Az aranyozott rács díszítése és a megvilágítás az oltár mögötti Fekete Madonna-szoborra irányítja a figyelmet.  Az oltár bal oldalán gazdagon díszített faliszekrény látható, mely az ókeresztény templomok pasztofóriumára emlékeztet. Arra a helyre, ahol a hívők a szentmisére hozott adományaikat a diakónusoknak átadták. 

 

A fekete Madonna a loretoi kápolnában, Győrben.
Forrás: Csapó Balázs / Kisalföld

 

Európa-szerte csupán 450–500 fekete Madonna-ábrázolással találkozhatunk. A sötét bőrszínnel ábrázolt Szűzanya-szobrok és festmények általában középkori eredetűek, illetve a történelem viharaiban eltűntek későbbi másolatai. Ébenfából faragták vagy feketére festették őket. Csodák kötődnek hozzájuk. A pestis kitörésétől kezdve a XIV. században az emberek a fekete Madonnára bízták sorsukat. 1572 októberében pedig a Szűzanya segítségét kérve győzték le a keresztes hadak az oszmánokat a lepantói csatában. A győzedelmes keresztes hadak szimbólumává vált a loretói kegykápolna, ahová hálaadó zarándoklatra vonultak.

 

Ragyogja be szívünket a fény

 

Most adjunk hálát mi is! Engedjük, hogy a meggyújtott adventi gyertyákkal növekvő fény, az éltető világosság a sötétség uralma után szívünket beragyogja! Áldott, gyertyafényes, békés karácsonyt kívánok!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában