Élethű kisvonatok

2021.11.12. 16:19

Vasútmodell kiállítás nyílt Sopronban – fotókon mutatjuk a csodaszép terepasztalokat

A Civitas Fidelissima vendégeként ezúttal a Civitas Fortissima és a Communitas Fortisssima, vagyis a „Legbátrabb Város”, Balassagyarmat és a „Legbátrabb Falu”, Kercaszomor kapott meghívást a „Leghűségesebb Városba”. A vasi község trianoni békediktátumhoz kapcsolódó történelmi tettét a Szombathelyi Vasútmodellező Klub jeleníti meg a kiállításon. Házigazda a Soproni Vasútbarátok és Vasútmodellezők Egyesülete, akik idén megépítették a Várkerületnek a Hűségzászlótól a Hűségkapuig tartó szakaszát élethű buszokkal, autókkal, kerékpárokkal és villamosokkal.

kisalfold.hu

  • Az emlékév alkalmából megépítették a Hűségzászlótól a Hűségkapuig tartó várkerületi szakaszt.
  • Tizenharmadik alkalommal rendezik meg a Vasútmodell kiállítás Sopronban, amit vasárnap 19 óráig tekinthetnek meg az érdeklődők.
  • Idén a Soproni Népszavazás 100. évfordulója alkalmából ünnepi tartalmakkal várják a szervezők a látogatókat.
  • Trianon utáni történetekkel, balassagyarmati, budapesti, soproni és szombathelyi terepasztalokkal várják a kisvonatok szerelmeseit.
  • - Évek óta dolgozik az egyesületünk a közel 30 méter hosszú terepasztalon, ami a Sopron környéki vasúti rendszert mutatja be. Az emlékév alkalmából készítettük el a Várkerületet, ahol méretarányosan jelenítjük meg az összes házat, autentikus hangulatot teremtve az asztalokon. Az idei év különlegessége még a készülő M85-ös gyorsforgalmi út és a Pánerurópai Piknik Emlékpark is – mondta el Vörös András, a Soproni Vasútbarátok és Vasútmodellezők Egyesületének tagja. Hozzátette, a kiállításon valóban az elmúlt 100 év jelenik meg a látogatók előtt.

    Az idei díszvendég, Balassagyarmat terepasztalán olyan történelmi események láthatóak, amik az 1919. január 29-i nógrádi küzdelmekhez kapcsolódnak a cseh csapatok ellen. A szombathelyiek asztalán a kőszegi vasútállomás mellet a Vas megyei kercaszomori műemlék haranglábat is bemutatják, amely szintén történelmi emlékhely.

    - A kisfiam, Samu nagyon szereti a vasútmodelleket, már két éve várja, hogy eljöhessünk megnézni, mert tavaly elmaradt a rendezvény. Őt a terepasztalok nyűgözik le, engem pedig az aprólékos részletek. Biztos vagyok benne, hogy a hétvégén legalább egyszer visszatérünk még – lelkendezett Vargáné Iváncsics Anikó a pénteki nyitó napon.

    A Liszt Központban látható még Fekete János legendás diorámája, amely az „Indul a bakterház” című film egyik emblematikus jelenetét ábrázolja. Takács Tamás ritka méretezésű szerelvénye és gőzüzemi járművei is bemutatkoznak. A centenáriumi év különlegessége a GySEV „Hűségmozdonya”. A kiállítás vasárnap estig látogatható, ahol a „Váróteremben” vetített képes kiselőadásokkal is várják az érdeklődőket.

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában