Novellaelemző és Fogalmazási Verseny

2021.11.12. 15:54

Spiró György vendégeskedett a győri Sport és Kreatív Technikumban – sok-sok fotó

29. alkalommal rendezte meg a Móra Ferenc Novellaelemző és Fogalmazási Versenyét a GYSZC Sport és Kreatív Technikum (a Móra-középiskola utóda).

kisalfold.hu

Az intézmény azzal a céllal hirdette meg ezt a rendezvényt majd’ három évtizede, hogy az irodalom iránt fogékony középiskolásokat megszólítsa. A 25. évben változott az alapkoncepció, és a XIX-XX. század fordulójának novellisztikája helyett a kortárs magyar irodalom felé irányította a figyelmet az iskola.

Így 2021 őszén Spiró György Kossuth- és József Attila-díjas díjas író művészete került a fókuszba. A hagyományoktól eltérően a 28. versenyt az első forduló után a járványhelyzet miatt le kellett zárni, és a 2020/2021. tanév második fordulójára is csak 2021. novemberben kerülhetett sor.

A megmérettetés első fordulójára közel száz versenyző küldte el a pályaművét Győr-Moson-Sopron, Vas, Veszprém, Fejér, Komárom-Esztergom és Pest megyéből, Budapestről, a Felvidékről és Erdélyből. A legjobb 15 esszéíró vehetett részt a döntőben, ahol saját szöveget kellett alkotni megadott szempont alapján, és ezt elő is kellett adni a befogadók, a versenytársak, a közönség és a zsűri előtt, azaz a műalkotás célba is ért, hiszen az alkotótól eljutott a befogadóhoz.

A rendezvény részeként az érdeklődő diákok és a versenyzők is rendhagyó irodalomórán kapcsolódhattak be Dr. Fűzfa Balázs irodalomtörténész és az író beszélgetésébe, melynek a szerző munkássága mellett az olvasás volt a témája.

Az ünnepélyes döntő hangulatát emelte az a rövid irodalmi műsor, melyet az SK-s diákok adtak elő Spiró György műveiből válogatva, illetve az, hogy a zsűriben a kortárs irodalom kiváló képviselője is helyet foglalt. A résztvevőknek életre szóló élményt jelentett, hogy jutalmukat rögtön dedikáltathatták is a szerzővel.

A verseny eredménye

1. helyezés – Rózsás Ráhel Írisz Celldömölki Berzsenyi Dániel Gimnázium

2. helyezés – Gárdonyi Nóra Vetési Albert Gimnázium, Veszprém

2. helyezés – Turi Anna Győri SZC Sport és Kreatív Technikum

3. helyezés – Varga-Kaizler Bársonyka Szombathelyi Kanizsai Dorottya Gimnázium

4. helyezés – Erdős Lilla Dunakeszi Radnóti Miklós Gimnázium

5. helyezés – Tasnádi Róbert Szombathelyi Kanizsai Dorottya Gimnázium

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában