Ember és állat barátsága

2021.11.18. 05:27

Roxy, a világjáró győri kutya több ezer kilométert túrázott együtt gazdájával – videó, fotók

Szórády József és kutyájának különleges története 2013 januárjában kezdődött.

Szeghalmi Balázs

  • „A Győri Állatmenhelyről hoztam Roxyt. Akkor volt körülbelül három-négy éves. A kezdetektől fogva igyekeztem minél több helyre magammal vinni. Először bringás kirándulásokat szerveztünk, aztán egyre inkább átváltottunk a gyalogos túrákra” – mondta a győri férfi.
  • A klasszikus Kéktúrát együtt járták végig.
  • „Megbékélt a világgal”

    Az eltelt közel kilenc esztendő során mind jobban összecsiszolódtak, filmekbe illő ember-kutya barátság alakult ki a kisalföldi duó között. „Kezdetben nem volt könnyű eset Roxy. Sokat civakodott más kutyákkal, megijedt, ha botot látott az emberek kezében. Van az a mondás, hogy minden kutya hasonlít a gazdájára. Tőlem nagyon távol áll az agresszivitás; ahogy teltek az évek, ő is megbékélt a világgal.

    Annyit mélyült a kapcsolatunk, hogyha a hátizsák előkerül, Roxy rögtön tudja, hogy útnak indulunk, ismét nyakunkba vesszük a világot és hamarosan sok-sok kilométert teszünk a lábunkba” – mondta Szórády József.

    Baráti társasággal túráznak

    A nem mindennapi páros évek óta járja az Országos Kéktúrát. Az Írott-kőtől sikeresen eljutottak Hollóházáig, Magyarország legismertebb túraútvonalán több mint 1100 km-t tettek meg közösen.

    „Öt fős baráti társasággal kirándulunk. Józsa Balázs, Mihályka Péter, Takács Ákos és Takács Márton anno is szívesen fogadták Roxyt, ma már pedig teljes jogú csapattagként tekintenek rá. Ezt a szeretetet Roxy folyamatosan meghálálja. Ha a csapatból bármelyikünk lemarad, mindig megvárja vagy nekiáll keresni a hiányzó embert. Amikor célba érünk, hosszú perceken át örömében csahol, körbe ugrál bennünket. A magam módján így köszöni meg, hogy velünk tarthatott, élményeket gyűjthetett az erdőben” – hallottuk.

     

    Kéktúra-körre hajtanak

    Bár Roxy elmúlt 12 éves, kiválóan bírja a napi 30-35 km-es túrákat. „Lassan, de biztosan a végére érünk a Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúrának. Ez is az Írott-kőtől indul és Szekszárdon zárul. November elején újabb 60 km-t jártunk volna be, de két barátunk megbetegedett. Ezt az utat december elején pótoljuk, ezután bő 40 km van hátra a körülbelül 560 km-es össztávból.

    Miután célba értünk Szekszárdon, pár hónap múlva nekiiramodunk az Alföldi Kéktúrának. Ez 800 km hosszú, ezzel zárnánk be a hazai Kéktúra-kört. Reméljük, ezt a nagy utazást is jó egészségben teljesíti velünk Roxy” – búcsúzott Szórády József.

    Szórády József és Roxy kutya rendszeresen baráti társasággal jár kirándulni. A közös emlékkép Bécsben készült.

    Határon túli kalandozások

    Roxy eddig nem csupán hazánk legszebb tájait járta be, az összes szomszédos országban is megvetette már kis mancsait. Többek közt részt vett olyan Tisza-menti bringázáson, amely a Vajdaságban végződött, Ausztriában pedig a Raxot és Schneeberget is megmászta gazdájával. Roxy kalandjairól itt és itt olvashatnak friss híreket.

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában