könyvajánló

2021.11.16. 09:35

Mesés iránytű a Szigetközhöz – Megjelent az Acca és Zokni kalandozásainak folytatása

Tavasszal jelent meg Gecsei Ádám és Gondár Flóra Acca és Zokni felfedezi a Szigetközt című mesekönyve. Ennek sikere adta az ihletet a folytatáshoz.

Mészely Réka

Forrás: Kisalföld

Fotó: Kustor Réka

A második kötetet múlt pénteken Nagy István agrárminiszter, a térség országgyűlési képviselője jelenlétében mutatták be különleges és rendhagyó helyszínen, a nemrég bővített Rózsa Bútorházban.

Szigetközi identitás

– A mesekönyv második kötete innen indul, bízunk benne, hogy legalább olyan sikeres lesz, mint az első. A kötetek iránytűk lehetnek az olvasók számára, hogyan ismerjük meg a Szigetközt – köszöntötte az egybegyűlteket házigazdaként Tuba Szabolcs, a Rózsa Bútorház tulajdonosa, aki szerint felnőttként is sok újdonsággal találkozhatunk a térség nevezetességeiről, érdekességeiről.

– Szigetköz és Hanság, ez az életterünk, ez vesz körbe bennünket, számunkra ez fontos. Fontos azért, hogy gyermekeink ide jöjjenek haza, mindig ezt a térséget tekintsék otthonuknak. Ez a könyv ebben is segít, hiszen játszva tanítja a gyermekeket a hagyományainkra, a szokása­inkra, mindazon mesékre, mondákra, amik a Szigetközhöz köthetőek – emelte ki Nagy István agrárminiszter.

Nagy István agrárminiszter is méltatta a hiánypótló, Gondár Flóra és Gecsei Ádám tollából született, a Szigetközt bemutató könyv második részét.
Fotó: Kustor Réka / Kisalföld

A Szívükbe zárták

– Két módon hagyhatunk nyomot a világban: ha gyermekünk születik, valamint ha alkotunk valami maradandót – vette át a szót a kötet egyik szerzője, Gondár Flóra. Mint mondta, a mesekönyv első részét a gyermekek már szívükbe zárták, így ezek a történetek megmaradnak akkor is, amikor felnőnek, és remélhetőleg megmutatják majd ezeket a helyszíneket saját gyermekeiknek is.

Gecsei Ádám, a kötet másik szerzője hangsúlyozta: több mint három éve fogalmazódott meg, hogy szeretnének egy mesekönyvet írni, mégpedig a varászlatos Szigetközről. Idén húsvétra jelent meg az első kötet – amelyet a járványügyi helyzet miatt csak online tudtak bemutatni, s amellyel sok vásáron megfordultak. Mára kikerült a nyomdából a második kötet. Azt is elárulta, hogy Acca és Zokni története folytatódik, már a harmadik köteten dolgoznak.

Valós helyszíneken

– Tetszett az ötlet, hogy a mesék valós magyar helyszíneken játszódnak – mondta érdeklődésünkre Szert-Szabó Dorottya, a kötet Budapesten élő illusztrátora. Az egyébként kétgyermekes édesanya nem ismerte korábban a Szigetközt. Hozzátette, a második kötet az előzőhöz hasonló szerkezetű, viszont megjelenik benne egy mágikus szál is: a karácsonyi varázslat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában