A világ tetején

2021.10.27. 08:23

Fitnesz világbajnokságot nyert Diána, a győri ápolónő – videó, fotók

„Évek óta járom a versenyeket, korábban is értem el eredményeket, ám bevallom, hogy idén tavasszal már megfogalmazódott bennem a visszavonulás gondolata” – mondta Czeglédi Diána. Szerencsére a civilben a Petz-kórház sebészeti osztályán dolgozó fitnesz versenyző nem döntött elhamarkodottan, így Európa- és világbajnoki címmel ünnepli pályafutása végét.

Szeghalmi Balázs

A visszavonuláson gondolkozott

„Tudatosan készültem a versenyek utáni életre, tanulni kezdtem, fitneszinstruktori, versenyfelkészítő edzői és bírói képesítést szereztem. Az egyik vizsgán kérdeztek a sportmúltamról, kérték, hogy mutassam meg a hasam. Mikor meglátták az izomzatot a vizsgáztatók, azt mondták, bolond vagyok, ha nem teszem próbára magam a következő EB-n és vb-n.

Hallgattam rájuk, adtam magamnak még egy esélyt. Hozzáteszem, az edzésekkel egyetlen napra sem álltam le idén” – elevenítette fel Czeglédi Diána. Az a kemény munka, amit Diána nap mint nap elvégzett az edzőtermekben, előbb Mostarban, majd Budapesten térült meg kamatostul.

Nevezési díj kölcsönből

„Gyorsan megtapasztaltam, hogy az életben semmit sem adnak ingyen, mindenért meg kell küzdeni. Ha egyről a kettőre akarunk lépni, többnyire magunkra számíthatunk. Több olyan verseny volt a pályafutásom során, ahová tömegközlekedéssel, busszal vagy vonattal jutottam el, a nevezési díjat kölcsönből fizettem. Ha nem sikerült dobogóra állnom, akkor sem kenődtem el, mindig pozitívan álltam a következő megmérettetéshez.

Czeglédi Diána civilben a Petz-kórház sebészeti osztályán dolgozik évek óta. Fotó: Nagy Gűábor

Hittem abban, hogy az élettől visszakapom azt a sok-sok lemondást, verejtékkel végzett erőfeszítést, amit szívvel-lélekkel beletettem az edzésekbe. Küzdöttem a végsőkig” – hallottuk a győri segéd­ápolónőtől, aki tíz éve dolgozik a Petz-kórház ötödik emeleti sebészeti osztályán.

Humort is csempészett a fellépésbe

Az öröm pillanata nyár végén Bosznia-Hercegovinában, majd ősszel hazai pályán érte utol Diánát. A viadalokat rendező Nemzetközi Testépítő és Fitnesz Szövetség (IBFF) szervezetének több mint ötven nemzet a tagja; köztük olyan távoli államok is, mint Dél-Afrika, Brazília vagy Kuba.

„A barátaim közül többen nem értették, hogy a mostari EB-döntő után egy nappal miért méregtelenítettem a szaunában, két nap múlva miért edzettem. Azért, mert tisztában voltam azzal, hogy ha őrzöm a formámat, a budapesti vb-n is bekerülhetek a legjobbak közé. 2016 óta önállóan készültem, idén márciustól az étkezésemet és a diétámat is magam alakítottam” – mesélte Diána.

Csúcsformában.

A jövőre koncentrál

A győri sportoló minden várakozást felülmúlt világbajnoki szereplésével; kétperces fellépésébe még humort is csempészett, otthonkában, bottal ment fel a színpadra Bon Jovi „It's my life” című slágerére. A dalválasztás sem a véletlen számlájára írható, hisz Diána élete a fitnesz.

„Soha se mondd, hogy soha, de most tényleg úgy érzem, hogy jó ideig vége a versenyeknek, mostantól kezdve elsősorban a tanulmányaimra, az edzői pályafutásra koncentrálok. Végezetül köszönetet mondok a szintén világbajnok Palecian Juditnak és párjának, Lakatos Mihálynak, akik útnak indítottak a karrierem elején, az IBFF-nek és a szervezet magyar vezetőinek, Baráth-Vági Évának, Baráth Attilának, Kovács János dzsúdómesternek és a győri edzőterem közösségének, ahol készültem” – búcsúzott Czeglédi Diána.

Pillanatkép a budapesti világbajnokság döntőjéről.

Edzésterv a vb előtt

Hogyan hangolódott Diána a magyarországi világversenyre? A vb előtti héten délelőtt 11 órától este 8 óráig dolgozott az izmain. Ez napi két edzést jelentett szaunával és másfél óra pihenővel. Czeglédi Diána előbb Európa-bajnoki címet szerzett a délszláv országban, ezt követően pedig világbajnok lett fitnesz kategóriában Budapesten.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában