Gyógyír

2021.10.26. 11:38

Egyedülálló a győriek oktatótábora – Kiképzés cukorbeteg gyermekek családjainak

A törptábor országosan egyedülálló és külföldön is híre van.

D. Pusztai Andrea

Harminc évvel ezelőtt százezer tizenöt év alatti gyermek közül öt, esetleg hat volt cukorbeteg. Most huszonöt. Korábban elképzelhetetlen volt, hogy egy csecsemő vagy óvodás diabéteszes legyen. Most a hat év alattiak körében a legdrámaibb a betegek arányának növekedése.

Amikor kiderül, hogy egy gyermek diabéteszes, a diagnózis villámcsapásként hasít a családok gondtalan életébe, és minden percüket átírja. Hirtelen tudni kell szúrni meg mérni, és nem lehet akármit és akármikor enni, inni. Fegyelemre és figyelemre van szükség, gyűlnek a megválaszolatlan kérdések, miközben nincs idő a trauma feldolgozására.

A családok támasza, ahol komplex segítséget kaphatnak, az évenkénti Országos Edukációs Törp Tábor Szépalmán, amit lelkiismeretes alapossággal és szeretetteljes empátiával szervez a Győri Gyermekdiabétesz Gondozó és a győri Cukorbeteg Gyermekeket Támogató Egyesület. Az önkéntes csapatot dr. Niederland Tamás, a győri Petz-kórház gyermek- osztályának szakmacsoport- vezető helyettes főorvosa, a gondozó vezetője irányítja.

Az első tábort 1999-ben rendezték meg, akkor még csak a győri gondozóval kapcsolatban álló családok számára.

A tábor néven álcázott hétvége a valóságban egy percnyi pontossággal megtervezett családi program személyre szóló kiképzéssel. Az újonnan diagnosztizált óvodás- és kisiskoláskorú gyermekeket nevelő szülőkre két nap alatt nyolc másfél órás foglalkozás vár elméleti és gyakorlati oktatással, a diabétesszel kapcsolatos különböző élethelyzetek megoldásával.

Pszichológussal beszélgethetnek, a dietetikust egész nap faggathatják, a szakorvosokat az előadások szüneteiben, de még az esti tekeparti vagy szalonnasütés közben is bombázhatják a kérdéseikkel. Megismerhetik a technikai újdonságokat és ki- próbálhatják az eszközöket.

Mindeközben a szakgondozók és a Lurkó Alapítvány önkéntesei programokkal, játékokkal, kirándulásokkal foglalják le a diabéteszes gyerekeket és testvéreiket, akik sok esetben itt tapasztalják meg először, hogy nincsenek egyedül, hogy vannak más gyerekek is, akik szabályok szerint élnek, és akiket hozzájuk hasonlóan naponta többször megszúrnak.

Dr. Niederland Tamás a táborban készült fotókat mutatja. Csupa mosolygós szülő, vidám kisgyerek, akik az ország távoli vidékeiről, Szegedről, Hódmezővásárhelyről, Pestről érkeztek. Először találkoztak, de életre szóló barátságokkal gazdagodtak. A törptábor országosan egyedülálló és külföldön is híre van.

A diabétesszel diagnosztizált gyerekek száma évről évre nő. S amíg ez nem változik, országos tábor is lesz minden évben, hála a megbízható támogatói körnek, az EMMI Család- és Ifjúságügyért Felelős Államtitkárságának, az inzulinpumpát és inzulint forgalmazó cégeknek. A családoknak így a háromnapos programért csak minimális térítési díjat kellett fizetniük, vagyis hozzáférhető mindenki számára, és éppen ez a cél.

A járvány miatt idén nem hirdették meg külföldön a magyarlakta területeken a tábort, így a szokásosnál kevesebb család utazhatott el Szépalmára.

Új ismeretek

A törptábor szervezői évente újraírják az oktatás anyagát, alkalmazkodva a technikai fejlődéshez, az új tudományos eredményekhez. Kezdetben például nem voltak modern inzulinok, analóg inzulin, ismeretlen fogalom volt az inzulinpumpa, sehol nem volt folyamatos szöveti cukormérés. Ma már ezekkel is megismerkednek a szülők a táborban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában