Mozgás mindörökké

2021.08.21. 08:01

A kunszigeti tűzoltó huszonegyszer futotta körbe a Balatont

Bakó Attila tűzoltó főtörzsőrmesterrel hétvégi ügyelet után találkoztunk győri szerkesztőségünkben. A szikár, magas férfi fiatalosan, remek formában érkezett a 24 órás szolgálat után, ahogy fogalmazott: szerencsére visszakapja az élettől azt a sok-sok kilométert, amit a lábába tesz hétről hétre. S valóban, az életkorából simán letagadhatna tíz évet.

Szeghalmi Balázs

Vakációs rituálé

Amíg többségünk bringával hódítja meg a Balatont, Bakó Attila a futásra „esküszik” a tó körül. „A feleségemmel szeretjük a Balatont, amikor nyaralni indulunk, kis rituáléval indítjuk a vakációt. Veszprémben kipattanok a kocsiból, futócipőt húzok, s irány a tó! Szentkirályszabadján át érkezem Almádiba, majd meg sem állok Füredig. Mi az aktív pihenésre voksolunk, strandolás előtt és után mindig mozgunk kicsit” – kezdte a Győrben szolgáló tűzoltó főtörzsőrmester.

S mit jelent a kis mozgás a kunszigeti családban? „Legutóbb egy hét alatt 5,2 km-t úsztam, 43 km-t futottam és 44 km-t kerékpároztam” – válaszolta Bakó Attila kérdésünkre, aki másfél évtizede Pintér Ferenc bajtársa inspirációjára próbálta ki magát a hosszútávfutásban. „Remek közösség volt a Győri FutOltók együttese. Annak idején a Bécs-Pozsony-Budapest ultramaratonon ötször indultunk és mindannyiszor célba értünk. Kár, hogy mostanra megszűnt a csapat” – tette hozzá.

Bakó Attila feleségével, Anitával és Pintér Ferenccel egy balatoni futáskor.

Balaton-körök futva

Az említett vakációs km-számok Bakó Attila szintjén könnyed bemelegítésnek számítanak. Egyéniben, párosban és csapatban eddig huszonegyszer futotta körbe a Balatont, ebből öt alkalommal egyedül küzdötte le a 196 km-es távot. A Balaton Szupermaratonon négy nap alatt kell legyűrni a tavat. A legrövidebb etap is 43 km, vagyis önmagában hosszabb mint a klasszikus maratoni táv.

„Első nap mindig szenvedek, küzdök magammal. Holott soha nem indulok felkészületlenül. A tó körbefutását március végén rendezik, így már az év végi ünnepek idején készülök a megmérettetésre. Amint sikerül túllendülnöm a kezdeti holtponton, egyre jobb tempót érek el. Ha megvan az üzemi hőfok, akkor már kicsit hajtok az időeredményre is” – hallottuk.

Faragni a másodperceket

Bakó Attila eddigi legjobb ideje a Balaton Szupermaratonon 19 óra 5 perc volt – ez összetettben a 71. helyezést jelentette 2017-ben –, az idei versenyen ezt megközelítette 19 óra 45 perccel.

„A 2021-es esztendő különleges volt, a járvány miatt a szervezők a viadalt virtuálisan rendezhették csak meg. Én azonban gondoltam egy nagyot, s a Balatonon egyedül teljesítettem a 202 km-t. A helyszíni futásomnak a rendezők úgy megörültek, hogy kisebb stábot küldtek utánam. Így kisfilm is készült az utamról” – mondta a kisalföldi tűzoltó törzsőrmester, aki jelenleg hazánk legmagasabb pontján, a Kékestetőn szervezett futóversenyre edz. Tréningnek 30 km-es köröket teljesít, többnyire Kunszigetről indulva, Mecsér, Dunaszentpál és a Bolgányi-híd érintésével tér haza, de arra is akad példa, hogy lakóhelyéről szimplán befut Győrbe.

Küzdelem a kilométerekkel.

Családi támogatás

Bakó Attila az ötvenedik életévét szintén sportos akcióval ünnepelte, jelesül Balaton-átúszással. „Ez sokáig a bakancslistámon volt, aztán idén immáron negyedszerre tempóztam át a tavat. Két óra 43 perc alatt értem Révfülöpről Balatonboglárra, kellemesen elfáradtam a végére. A feleségemnek, Anitának óriási köszönettel tartozom, hogy támogatja a futásaimat. Kísér az első km-től az utolsóig, míg a bátyám, Zoltán is gyakran velünk tart.

Bringával, kocsival követnek, többször helyet cserélnek, hogy mindketten tudjanak mozogni. Nélkülük biztosan nem lettem volna képes ennyiszer körbefutni a Balatont” – búcsúzott Bakó Attila.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában