Megáldva

2021.07.12. 07:32

Európa fővédőszentje, Szent Benedek kerül a megújuló győri bencés templom oltára fölé

Tegnap a rendalapító nyári ünnepét ülték a győri bencés templomban. Az eseményt különösen széppé tette, hogy a lassan teljesen megújuló templomba egy Szent Benedeket és testvérét, Szent Skolasztikát ábrázoló kép kerül majd a Szent Rozália-oltár felső részébe, amit a szertartást vezető Sárai-Szabó Kelemen bencés perjel áldott meg.

kisalfold.hu

Forrás: Kisalföld

Fotó: Huszár Gábor

Szent Benedeket, a bencés rend alapítóját Szent VI. Pál pápa 1964-ben nyilvánította Európa fővédőszentjének, amikor újraszentelte a II. világháborúban teljesen elpusztított ősi monostort, Monte Cassinót, a bencés rend anyamonostorát, amelyet 529-ben alapított Szent Benedek.

Elődje a világháború áldozata lett

A Szent Rozália-oltár építtetője Virgilio Beccaria módos, itáliai származású győri kereskedő. A neobarokk festményt, amelyet az elmúlt évben készített Győri Lajos festő-restaurátor és Hollósi Éva grafikusművész, az oltár felső részében helyezik majd el egy, a II. világháborúban elpusztult alkotás helyére. A közel egy négyzetméternyi alkotás olajvászon alapra, akril- és olajtechnikával készült. A képen a bencés rend alapítója és Európa fővédőszentje, Szent Benedek látható testvére, Szent Skolasztika társaságában.

Szent Rozália oltár

Az oltárkép palermói Szent Rozália megdicsőülését ábrázolja, ismeretlen olasz festő munkája 1643-ból. A kép bal oldalán másik két pestisszent is megjelenik: Szent Rókus és Szent Sebestyén. A Szűzanya felett, angyalok kezében tartott mondatszalagon a következő felirat olvasható: „Veni Rosalia sponsa Christi, veni coronaberis” (Jöjj Rozália, Krisztus jegyese, jöjj, hogy megkoronáztassál). A képet Máté és Márk apostolok szobra fogja közre. A jezsuita rend által épített templomban és rendházban – bár 1802 óta bencés tulajdonban és használatban van – ez az első bencés témájú ábrázolás.

Zajlik a felújítás

A 380 éves templom Magyarországon a legkorábbi barokk templom, különösen jelentősek a XVII. századi mellékoltárai. A három éve megkezdett restaurálási munkák lassan a végük felé járnak, az orgona munkálatai vannak még hátra. A felújítást a magyar állam kétmilliárd forinttal támogatta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában