Ötkarikás játékok falusiaknak

2021.07.17. 17:29

Parasztolimpia – Traktorhúzás, bálahajtás, totó – fizikai és szellemi feladatok várják a versenyzőket Kisbajcson

Nem csak Tokióban rendeznek olimpiát idén nyáron. Kisbajcs önkormányzata ötödik alkalommal tartja meg a parasztolimpiát július végén. A szórakoztató programok mellett a legrátermettebbek mezőgazdasági feladatokban mérhetik össze erejüket és tudásukat.

Ollári Gergely

Ötödször rendeznek parasztolimpiát Kisbajcson. Az ötlet annak idején még gyermekcipőben járt, kezdetben a falu a helyi utcák lakosaiból verbuvált csapatokat, ők küzdöttek meg egymással.

Zalai mintára szervezték meg

– Az önkormányzat egyik munkatársa Zala megyéből származik, ő mesélt először a parasztolimpia létezéséről. Voltak hasonló programjaink, ezért úgy döntöttünk hat évvel ezelőtt, hogy megvalósítjuk mi is a helyi parasztolimpiát. Az esemény mára annyira kinőtte magát, hogy a testvértelepüléseink és a környező falvak lakosai is várják az újabb, hagyományos évi programot – fogalmazott lapunknak Kamocsai Sándor polgármester.

Egész napos programok, gyerekfoglalkozások

A rendezvény július 31-én lesz. A hálaadó igehirdetés után szórakoztató programok, gyermekfoglalkozások kezdődnek, és délután 2 órakor a paraszt-olimpia résztvevőié a főszerep.

– A megmérettetés feladatairól sok mindent nem árulhatunk el, hiszen nem szeretnénk, hogy a részt vevő csapatok előre tudjanak gyakorolni. Annyit elárulhatok: a mezőgazdasági – sokszor fizikai erőt is – igénylő feladatok mellett a paraszttotó sem hiányozhat a programból. Lesznek új feladatok, de nem hiányozhat a traktorhúzás és a bálahajtás sem. Várjuk a csapatok jelentkezését – mondta el lapunk kérdésére Erdélyi Csilla, a kisbajcsi önkormányzat művelődésszervezője.

Sztárvendéggel készülnek

A polgármester úgy tapasztalja, hogy az emberek ki vannak éhezve a programokra, alig várják már, hogy közösségi eseményeken, együtt szórakozzanak és élvezzék a visszakapott életet. A rendezvényen a helyi intézmények növendékei is fellépnek, a meghívott előadók pedig este egy hajnalig tartó bulival zárhatják le az idei parasztolimpiát. Meglepetés- sztárvendéggel is készülnek a szervezők a késő esti órákban. A jövő tervei is körvonalazódnak már a településen, nyár végén, szeptember elején nyárbúcsúztatóra várják majd a helyieket és a környező települések lakóit.

Az esemény egy európai uniós pályázat segítségével valósul meg.

Töltésbuli az árvíz emlékére

Történelmi árhullám vonult végig a Dunán 2013-ban. Akkor Nagybajcson 907 centiméteren tetőzött a vízállás. Szőgyén az árhullám lecsengése után töltésbulit tartottak, idén pedig hetedik alkalommal rendezik meg azt az eseményt, amely az árvíz emlékét őrzi. Július 24-én, szombaton szórakoztató programok, koncertek szolgáltatják majd a jó hangulatot. Az idei programon öt rockzenekar is fellép, emléket állítva dalaikkal a 2013-as eseményeknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában