Megfontolt pénzügyek

2021.05.13. 08:30

Kisalföld Krajcár – Tudatosan tervez a sikerért a mosonmagyaróvári Kocsis Julianna

Egy ismerőse ajánlotta lapunk takarékossági rovatát a Kisalföld Krajcár következő tippadójának. Kocsis Julianna jelentkezett, és mesélt lapunk olvasóinak mindennapjairól, takarékossági módszereiről. Remélve, hogy az általa adott ötletek valamelyike másnak is segíthet majd.

Simon Judit

20201213 Mosonmagyaróvár Top fogadalom a spórolás- házi verseny, Képen: Kocsi Julianna Fotó: Nagy Gábor NG Kisalföld

Fotó: Nagy Eszter

Kocsis Julianna már nyugdíjasként tölti mindennapjait Mosonmagyaróváron. A Herbamesék kert tulajdonosa gyakorlati bemutatókat, előadásokat és tanfolyamokat tart azoknak, akik szeretnének változtatni életükön. Emellett ruhatervező és öltözködési tanácsadó, és mindemellett arra is tudott időt szakítani, hogy találkozzon velünk és megossza velünk tapasztalatait, tippjeit a takarékosság terén.

Egy elcsípett felhívás

A Kisalföld Krajcár felhívását is épp egy szabad percében mutatta meg neki az egyik ismerőse, aki egy Facebook-csoportban látta a lehetőséget, Julianna pedig jelentkezett. Noha elmondása szerint nem spórol, pontos és kidolgozott terve van arra, hogyan bánjon a számlájukon található forintokkal.

– Mindent tudatosan megtervezek. Ez azért is fontos, mert kell hogy legyen egy biztonsági tartalékunk. Kontroll alatt kell tartanunk a pénzügyeinket. Azt az elvet vallom, rendszeresen tegyünk félre, felejtsük el a „majd, ha” kifejezést a szótárunkból.

A takarékosság igazi lényege

Julianna szerint a megtakarításhoz következetes életvitel kell. Úgy gondolja, hogy hosszú időn keresztül egy meghatározott összeget kell mindig félretenni, ami nem függhet a jövedelemtől, sokkal inkább egy döntés, amit mi hozhatunk meg.

– Ez nem arról szól, hogy „most ennyit” beteszek a takarékba, hanem rendszeresen rakjunk félre egy meghatározott összeget a számlánkra. Annak idején engem erre tanítottak, a családom is mindig így gazdálkodott a fizetésével. A szüleimtől tanultam meg azt, hogy kell egy biztonsági tartalék, amihez általában nem nyúlunk hozzá. Csak vészhelyzet esetén, ha valami nagyon nagy kiadás van. Sőt, ezt a tudást én is továbbadtam a családban.

A biztonság mellett megtervezi azokat a nagyobb kiadásokat is, amelyek különböző célokat szolgálnak. Bár módszere szigorúnak tűnhet, mégis olykor-olykor az életben jelen van az impulzív vásárlás is.

Egy teljesen más életforma

Véleménye szerint a legtöbben a bevásárlásnál rontják el az otthoni költségvetést. A megtervezett étrendhez igazodva vásárol, a bevásárlólista alapján. Éppen ezért javasolja, hogy minden boltba indulás előtt készítsünk egy listát, amire felírjuk, amire szükségünk van a mindennapokhoz. Így elkerülhetjük a felesleges dolgok megvételét.

Ezt a módszert alkalmazza ő is, ugyanis férjével makrobiotikus táplálkozást folytatnak. Julianna a női étrendet követi, amelynek lényege, hogy gabonákat, babot-borsót-lencsét, zöldségeket, gyümölcsöt és halat foglal magába. Előnyben részesítik a helyben termesztett idényzöldségeket, valamint a saját kerjükben termett terményeket. Julianna előre megtervezi a következő heti menüt, így tudja, mit kell vennie, amikor vásárolni megy. Elmondása szerint szívesebben vásárol a helyi piacon, ahol ismerik, sokat beszélget a szigetközi kistermelőkkel. A saját maga által készített recepteket megosztja közösségi oldalán (Betévedtek a konyhába), ahol további tippeket ad olvasóinak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában