gólya, gólya

2021.05.19. 09:35

Emlék Tárnokrétin a gólyának: Afrikában rálőttek, hazaérve gyógyult

Nyíllal átlőtt fehér gólya érkezett Tárnokrétibe 1936 tavaszán. Egy ház tetején fészkelt és sebesülten is felnevelt párjával két fiókát. A madár történetéről a Természet című újság korabeli száma is beszámolt.

kisalfold.hu

A kitartás példája lehet. Lengyel Sándor falugondnok és a tárnokréti gólya, nyílvesszővel a testében.

Hogy a nyíllal megcsúfított gólya nőstény volt-e vagy hím, nem tudták megállapítani. Az biztos, hogy nyílvesszővel a testében világrészeken, több ezer kilométeren keresztül vándorolt és nehéz sebéből kigyógyult. A lap úgy fogalmazott, hogy egy darabot mutatott meg Afrikából, ami egy maroknyi valóság a fekete földrész számunkra annyira távol eső eredetiségeiből. A tárnokrétiek gólyája példa volt arra, hogy vadásztak rájuk és tetemes veszteség érte a szárnyasokat útjaik során.

A kitartás példája lehet. Lengyel Sándor falugondnok és a tárnokréti gólya, nyílvesszővel a testében.

A falubeliek a közelmúltban emléket állítottak a meglőtt gólyának a falu főterén. Céljuk a nem mindennapi látvánnyal, hogy a tárnokréti gólya különös esete, melyről az egykori öregek beszéltek, de az idő múlásával feledésbe merült, ne vesszen el véglegesen. Nagy Ferenc helytörténeti kutató megjegyezte: három újság is beszámolt az eseményről és az egyik képet is közölt. Az alapján rekonstruálták most az állapotot. „Azt üzenheti a régi idők madara, hogy ha végzetesnek tűnő helyzetben is vagyunk, akkor se adjuk fel” – tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában