Add tovább!

2021.02.11. 14:24

Népszerű a soproni ruhacsereprogram – zöldebb városról álmodik a szervező

A ruhacsereprogram lényege, hogy olyan használt ruhák cseréljenek gazdát, amik jó állapotban vannak, de már nincs rájuk szükség.

Papp Fanni

20210202 Sopron A már nem használt ruhadarabodat leadhatod, amiért cserébe kapsz egy kupont. Ezzel lehet megvenni a használt ruhát ami megtetszik. Képen: Almasi-Thomka Orsolya (ötletgazda-jobb oldali) szerepel. A ruhát nézegető lány neve: Héregi Ágnes. A fotót engedélyezi, viszont nem szeretné ha a nevét feltüntetnénk a kép alatt. Fotó: Máthé Daniella MD Kisalföld

Fotó: Máthé Daniella

Az Add tovább! projekt onnan ered, hogy van egy „babaruhapárom”, akivel a kinőtt gyerekruhákat odaajándékozzuk egymásnak. Arra gondoltam, mi lenne, ha ezt szélesebb körben is megszervezném. A pandémia előtt gyakran tartottak a városban bababörzéket, ilyesmiben gondolkodtam, de a felnőttekre fókuszálva – beszélt a program lényegéről Almasi-Thomka Orsolya, akinek az ötlete alapján elindult a soproni ruhacsere. Hozzátette: a járványügyi helyzet a népes börzék szervezését nem teszi lehetővé, viszont az Add tovább! ponton nem kell nagyobb tömegektől tartani.

A ruhacserék szervezője, Almasi-Thomka Orsolya örömmel adta át az átvételi pontra behozott ruhákért járó kuponokat az időpontra érkező fiatal hölgynek. Fotók: Máthé Daniella

– Pfeiffer Judit, a Bánfalvi úti Dekagramm nevezetű csomagolásmentes bolt vezetője jelezte, hogy ő szívesen támogatja a csereprogramot. Nála elférnek a ruhák, így jelenleg az érdeklődők ide tudják elhozni – előre meghirdetett időpontban – a megunt ruhákat, és itt vannak kihelyezve azok a darabok is, amiket cserében el lehet vinni – részletezte Almasi-Thomka Orsolya, akinek a céljai között szerepel, hogy zöldközösséget alakítson ki Sopronban. A cserebere januárban indult és folyamatos az érdeklődés. A leadott ruhák után mindenki kap egy kupont, ezt felhasználva tud új darabokat hazavinni. A lényeg, hogy a szép és jó állapotú, de megunt darabok ne a hulladékba kerüljenek. A későbbiekben terjeszkedni szeretnének más jellegű csereberékkel.

– Folyamatban van például, hogy keressünk új gazdát a megunt könyveknek. Ennek már találtam helyszínt, de néhány dologban még egyeztetnünk kell. A jövőben szeretném felvenni a kapcsolatot olyan partnerekkel, akik hasonlóan gondolkodnak a fenntarthatóságról és szívesen részt vennének a cserélgetésben. Az külön jó lenne, ha valaki nagyobb helyet tudna biztosítani, hogy például ki-egészítőkkel, cipőkkel, táskákkal vagy babaholmikkal bővíthessük a kínálatot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában