Törpike, Tappancs, Kölyökvár, Csigabiga

2020.07.06. 15:43

Népszerűek a magánbölcsődék Győr-Moson-Sopron megyében – mutatjuk az árakat

Nem kevés pénz magánbölcsődébe járatni gyermekünket: győri, soproni, mosonmagyaróvári intézményeknél a napi költség négyezer forint körül van. Olyan helyet is találtunk, ahol havonta 75 ezer forintot kérnek, az étkezésért további napi ezer forintot. Sok szülő szerint megéri, a népszerűségük legalábbis ezt jelzi. Törpike, Tappancs, Kölyökvár, Csigabiga – tucatnyi magánbölcsi várja a kicsiket a megye nagyvárosaiban és kisebb településein. Sokszor hálózatként működnek, egy vállalkozó több helyet is működtet.

Gyurina Zsolt

Forrás: Magasi Dávid

Étkezések

A magánbölcsődék felügyeletét a megyei kormányhivatal látja el, amely kérdésünkre azt válaszolta, hogy a családi bölcsődében egyszerre csak öt gyermeket fogadhatnak, illetve segítő személy foglalkoztatása esetén hetet. Ezért nem minősül intézménynek, a létesítésére és a működtetésére vonatkozó szabályozás eltér a hagyományos intézményi bölcsődei ellátásoktól.

Így a családi bölcsőde saját konyháján készített ételekkel is biztosíthatja az élelmezést, vagyis a közétkeztetésre vonatkozó szabályozás sem vonatkozik rá. Egész napos ellátás esetén napi négyszeri étkezést szükséges biztosítani, de ajánlott, hogy a gyermekek étrendjét a jogszabályban megfogalmazottaknak megfelelően állítsák össze.

Játékos idegen nyelvi „fürdő”

– Bár a közétkeztetés szabályait nem kell betartanunk, az ajánlásoknak meg kell felelni, a korosztálynak megfelelő egészséges táplálkozás szerint állítjuk össze a menüt, melyben nagy hangsúlyt kapnak a zöldségek és a gyümölcsök – hangsúlyozta lapunknak Payritsné Horváth Bernadett, a soproni Magocska Családi Bölcsőde vezetője. Ők 20 hetestől 3 éves korig fogadják a gyerekeket, illetve felügyelnek óvodáskorúakra is.

A bölcsődevezetőtől megtudtuk: a szülők általában a kisebb létszám és családias hangulat miatt választják a családi bölcsődéket, illetve azért, mert a napi játékba sok kreatív elemet illeszthetnek be az anyanyelvi és a vizuális nevelés terén, ezenkívül nagyobb hangsúlyt kap a játékos idegen nyelvi „fürdő”. Fontosnak tartják, hogy minél több időt töltsenek a kicsik a szabadban, ahol játék közben fedezik fel a világot. Összefoglalva: lazább szabályok vonatkoznak a magánbölcsődékre, de éppen ezért nagyobb a játékterük is, mint az állami intézményeknek, ez pedig sok szülőnek megéri drágábban is.

Szemünk Fénye soproni családi bölcsőde – Máté, Leoni, Bence és Szele Julianna óvónő. Fotó: Magasi Dávid

2400 férőhely

Egy olvasónk jelezte lapunknak, hogy a szomszédjában működő győri magánbölcsődében egész nap nagy a hangzavar. Azt remélte, hogy legalább a vészhelyzet alatt pihenhet, de ugyanúgy érkeztek a gyermekek. Erre a megyei kormányhivatal úgy felelt, hogy a hivatal kétévente a népegészségügyi feladatkörben eljáró hatóság és módszertani szakértő bevonásával ellenőrzi a szolgáltatást. Hozzátették, hogy a veszélyhelyzet alatt a nem önkormányzati fenntartású bölcsődei szolgáltatók saját hatáskörben dönthették el, hogy biztosítanak-e ügyeletet.

Győr-Moson-Sopron megyében 49 állami fenntartó, 11 nem állami fenntartó, 3 egyházi fenntartó lát el bölcsődei szolgáltatást. Bölcsődében (31 állami, egy nem állami) 1951, mini bölcsődében (9 állami, 2 nem állami, egy egyházi) 105, családi bölcsődében (9 állami, 8 nem állami, 2 egyházi) 295 férőhely van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában