geocaching

2020.07.27. 09:35

Keressünk kincset Sopron környékén!

Túrázással egybekötve kereshetünk elrejtett kincseket nemcsak országszerte, de Sopron környékén is. A játék nem kerül semmibe, a járásban több mint ötven geoláda található.

Etzl Edgár

Aczél Klaudia és Ámbrics Szilveszter geocaching közben a Soproni Egyetem épületeinél.

Fotó: Ámbrics Jázmin

A járvány miatt megrekedt a turizmus, de így is számtalan elfoglaltságot találhat magának az ember. Hobbijáról mesélt a sopronhorpácsi Ámbrics Szilveszter, aki a Miskolci Egyetem földrajz szakos hallgatója.

– Egy ideje már láttam az interneten, hogy van egy ingyenesen elérhető játék, melynek Geocaching a neve. Mivel lemondták a fesztiválokat, és nem tudtunk elutazni sem, úgy gondoltuk a barátnőmmel, hogy végre kipróbálhatjuk magunkat benne – mondta Szilveszter.

A szabályok egyszerűek: a játék egyik weboldalán (www.geocaching.hu) található térképen az ember kiszemel magának egy ládát, amelyet aztán megkeres. Ezek lehetnek a természetben vagy városban is.

Aczél Klaudia és Ámbrics Szilveszter geocaching közben a Soproni Egyetem épületeinél.
Fotó: Ámbrics Jázmin

– Koordinátákkal jelölik a helyet, ezt ma már egy mobiltelefonnal meg lehet keresni – mondta Szilveszter. Előfordul, hogy nehezen látható helyekre rejtik őket, akár egy fára, egy lépcső mögé vagy kő alá. Ha nem találjuk, elolvashatjuk a geoládához tartozó leírást, ami nemcsak a keresést könnyíti meg, de érdekességeket is olvashatunk a helyszínnel kapcsolatban. Tartalmuk általában egy füzetke, melybe felírhatjuk a nevünket és a megtalálás időpontját, illetve apró ajándék is lehet bennük, amit ha elveszünk, illik betenni valami mást helyette.

Szilveszterék a hagyományos feladványokat szeretik, de van többféle. Az úgynevezett multiládákhoz egyetlen koordináta tartozik, ekörül kell keresni az elrejtett szelencéket a kódrészletekkel az internetes megerősítéshez. A mozgó ládák a legérdekesebbek, ezeket a megtalálóknak egy kilométeres körön belül máshova kell elrejteniük, gyakori, hogy futóversenyekkel vagy egyéb eseményekkel együtt szervezik meg ezek keresését.

– A Taródi-vár környékén sokáig nem leltünk rá a meghirdetett „piros ládára”, el kellett olvasnunk a leírást, hogy rájöjjünk, nincs semmi sem eldugva, a kódot a közeli tűzcsapra írták rá. Egy másik alkalommal sokáig nem vettük észre, hogy egy villanyoszlopra mágnessel erősítették rá a kis tárolót, amiben a megoldás volt – mesélte élményeit Aczél Klaudia, Szilveszter barátnője.

A járásban több mint ötven, országszerte több ezer geoláda várja azokat, akik játékkal kapcsolnák össze a túrázást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában