A mézédes dinnyéhez igazi nyár kell

2020.07.22. 06:19

Itt a dinnyeszezon! Mutatjuk az árakat Győrből és azt is, milyen termésre számíthatunk idén

Az átlagos magyar dinnyefogyasztás évente 10 kilogramm. Az összes termés 20 százalékát már magszegény fajták teszik ki és egyre népszerűbbek a hagyományostól eltérő formájú dinnyék is. Idén közel két héttel később indult a szezon a májusi hideg és az utóbbi hetek hűvös időjárása miatt.

Szeghalmi Balázs

Fotó: HUSZAR GABOR

A héten kezdődött a dinnye főszezon, ami az augusztus 20-ai ünnepig tart

A dinnye termőföldek nagysága az elmúlt években több száz hektárról apadt hazánkban, ennek ellenére lesz elegendő magyar dinnye a hazai üzletekben, sőt, várhatóan több ezer tonnát tudunk exportálni külföldi piacokra. A tavalyi árakhoz képest egyelőre drágábban vásároljuk a tökfélék családjába tartozó „gyümölcsöt”.

A győri Dunacenternél lévő kis faházban a hét elején 429 forintért adták a dinnye kilóját. Bíznak benne, hogy hamarosan kúszni kezdenek lefelé az árak. „A héten már várható dinnye Cecéről (Székesfehérvár alatt, a sárbogárdi járásban található nagyközség ismert a dinnyeföldjeiről – a szerk.), vagyis jóval közelebbről hozzuk majd az árut” – mondta Farkasné H. Andrea eladó.

Farkásné H. Andrea dinnyét kínál Apagyi-Nagy Zsuzsannának a győri Dunacenternél lévő kis faházban. Fotók: Huszár Gábor

Megérett a magyar dinnye

„Egyelőre drága, kevés is van a dinnyéből, ám az íze nagyon finom! Idén a dinnyék nem olyan nagyok, mint az előző években. Tíz kilósnál súlyosabb dinnyével nemigen találkoztam az elmúlt napokban” – mondta érdeklődésünkre Póczik Gyula.

A Győr-Szigeti Zöldike zöldséges üzletvezetője hozzátette: „jelenleg 300 kilóért adom a kilóját, igyekszem minél lejjebb menni az árban, de nekünk a fővárosi Nagybani Piac diktál. Egy éve is 300 forint körül indult a dinnyeszezon nálam. Ez az ár kilónkénti 170 forintnál állt meg augusztus utolsó harmadában”.

Ráhúzni a szezonra

„Lesz elegendő magyar dinnye a piacokon és reményeim szerint a szezon az átlagosnál tovább, szeptember közepéig tart majd” – kezdte a Kisalföldnek Ledó Ferenc. A FruitVeb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke hozzátette: az idei dinnye szezon csúszással rajtolt.

„A kiültetések április 10-15. között kezdődtek a déli területeken, majd április vége, május eleje körül Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. A korai ültetésekben komoly károkat tettek a fagyok, a május rendkívül hideg volt, így több helyen kötési problémák jelentkeztek. Emiatt késett legalább másfél hetet a dinnyeszezon” – mondta Ledó Ferenc.

Az időjárás nem kedvezett a gyümölcsnek

Az időjárás az utóbbi hetekben sem fogadta kegyeibe a népszerű nyári gyümölcsöt. „A dinnye a 25-30 Celsius-fok közötti meleget szereti. Július eddig meglepően hűvösnek bizonyult. A fő gond mégis az, hogy éjszaka gyakran 12 fok alá esett a hőmérséklet. Ez a hideg viselte meg igazán a gyümölcsöt” – tette hozzá Ledó Ferenc. A mostani dinnyefajták cukortartalma magasabb, mint a két-három évtizeddel korábban termesztetteké. Hogy a „mézédes” ízt élvezhessük a dinnyékben, igazi nyárra van szükség.

130-150 forintos kilónkénti ár lenne a legideálisabb a szakértő szerint.

Melegben csúszik jól

„A dinnye olyan mint a sör. Hűvös időben klasszisokkal kevesebben kívánják, mint kánikulában. A kajszibarack és szilva jelentős része elfagyott májusban, az említett gyümölcsök ára jóval magasabb lesz a korábbi évekhez képest. A dinnyénél nem számítok hasonló drágulásra, igaz, várhatóan többet kell majd fizetni a közkedvelt csemegéért, mint tavaly. A főszezonban 130-150 forintos kilónkénti árat tartok ideálisnak. Ha drágább lenne a dinnye, az a fogyasztókat érintené hátrányosan, ha viszont ennél olcsóbb, akkor a termelők járnának rosszul” – közölte Ledó Ferenc.

A győri dinnyeárusok bíznak a jó szezonban és abban, hogy hamarosan olcsóbban adhatják a nyári gyümölcsöt.

Magyar dinnye tonnaszám külföldre

„A hektikus időjárási viszonyok miatt idén két héttel később, július közepén kezdődött a hazai görögdinnye szezonja áruházainkban. Július 11-től kizárólag magyar beszállítóktól érkező, magvas dinnyét veszünk át raktárainkban. Immáron nyolc éve azon dolgozunk, hogy a vásárlói igények kiszolgálása mellett segítsük a hazai termelőket. Így 100 százalékban magyar beszállítókkal dolgozunk együtt a dinnyeszezonban” – közölte Tőzsér Judit, a Lidl Magyarország kommunikációs vezetője.

A német áruházlánc tavaly közel 12 ezer tonna magyar görögdinnyét értékesített bel- és külföldön. Utóbbi nem elenyésző piac: a lengyel, a cseh, a szlovén, a szlovák és a litván vásárlók 5900 tonna magyar dinnyét élvezhettek egy éve a Lidl közreműködésével.

Póczik Gyula szigeti zöldséges szerint a dinnye a kánikulában fogy igazán.

Átlagos dinnyetermésre számíthatunk

Hogy idén mennyi magyar dinnye jut exportra, egyelőre kérdéses. Idén számottevően csökkent a belföldi görögdinnye termőterülete, a korábbi években jellemző 4500-4800 hektárról 4000 hektárra.

„A csökkenő termőterület ellenére a korszerű fajtaválasztéknak és technológiának köszönhetően idén átlagos mennyiséget, körülbelül 160 ezer tonnát takaríthatnak be a termelők” – közölte Mártonffy Béla, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) kertészeti és beszállítóipari osztályának elnöke.

Póczik Gyula fél dinnyét vágott Szurdán Emesének a Győr-Szigeti zöldséges boltban.

18-19 ezer tonna sárgadinnye

2020-ban sárgadinnyét 520-550 hektáron termesztenek itthon. „Ennek valamivel több mint felét fóliában. Ebben az évben 18-19 ezer tonna sárgadinnye terem Magyarországon” – mondta Ledó Ferenc. Az üzletekben és a zöldségeknél találkozhatunk hazai sárgadinnyével, de itt számítanunk kell importra is. Főleg Olaszországból érkezik sárgadinnye hazánkba.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában