Koncert az Audi Arénában

2024.04.18. 08:00

Ákos – Harminc év egy úton – különleges akusztikus koncertnek ad otthont szombaton a győri Audi Aréna + galéria

Harmincegy évvel ezelőtt jelent meg Ákos első szólólemeze, a Karcolatok. Ebből az alkalomból a hazai zenei élet meghatározó szerző-énekese egyedi koncertet ad most szombaton a győri Audi Arénában. A jubileumi műsorban közreműködik a Győri Filharmonikus Zenekar is. Ákos szerkesztőségünkben tett látogatásakor a koncertről, a megyeszékhelyről, és pályájáról is mesélt portálunknak.

Kisalföld.hu

– A turné címe HARMINC ÉV. Gyorsan eltelt ez a három évtized? Ákos hogy gondol vissza erre az időszakra? 
– A mi műfajunk állandóan számvetésre készteti az embert. Ha a jó Isten és a közönség kellő ideig megtartja kegyelmében a szerző-előadót, akkor előbb-utóbb egymást követik a kerek évfordulók. A dupla Operaház és a csordultig telt Papp László Aréna után a HARMINC ÉV összegző előadásával érkezünk Győrbe. Az ismertebb számok mellett emblematikus, rég hallott dalokat is játszunk, minden szerzeményt áthangszereltünk ehhez az estéhez. Versek is elhangzanak a műsorban. A pályámon végigkísért a közönség: a dalok mellett követtek a versek, a novellák, a film világába is, ha éppen az foglalkoztatott. Ennél nagyobb jutalom nincs: 36 éve dolgozhatom, azt csinálhatom, amit szeretek, ráadásul sokakat érdekel. Minden fiatal előadó éhes a sikerre, ez nálam úgy jelentkezett, hogy mindig a megnyilvánulás lehetőségét kerestem. Az alkotói szabálykönyvem két mondatból áll. Csak arról beszélhetek, ami foglalkoztat. Ami foglalkoztat, arról beszélnem kell. Nem túl bonyolult ars poetica, de nekem egy életre elég. 
 

Ákos – az akusztikus koncertnek a győri Audi Aréna ad otthont szombaton.
Ákos – az akusztikus koncertnek a győri Audi Aréna ad otthont szombaton.
Fotó: Rákóczy Ádám

– A különleges, akusztikus műsor három vidéki nagyvárosba is ellátogat. Köztük van Győr is. Mit kell tudni erről a műsorról, miről fog szólni? 
– Több mint ötven dal témája hangzik fel a két felvonás során. Az elsőben a kamaramuzsikáé a főszerep: zongora, vonósnégyes, angyalkar kísér minket, a második részben egészülünk ki a szimfonikus zenekarral és a kórussal. A látványtechnikusaink komolyan készülnek az előadásra: a budapesti HARMINC ÉV koncertekről rengeteg fotó látható a honlapunkon, érdemes megnézni, emellett az két dal koncertfelvétele már elérhető a videócsatornánkon, ezek híven mutatják be, mi várható. 

Ákos – A Győri Filharmonikus Zenekar is közreműködik a koncerten

– Van még egy helyi jelentőségű szereplő is, méghozzá a Győri Filharmonikus Zenekar. Ők miként kapcsolódnak a grandiózus látványú műsorhoz, hogyan dolgoztak együtt? 
– Győrbe már szinte hazajárok: azt hiszem, én játszottam a legtöbbször az Audi Arénában. Éppen az egyik itteni nagykoncertemre látogatott el Fűke Géza, a zenekar igazgatója. Azt mondta, ha egyszer komolyzenei formációban gondolkodom, dolgozzunk együtt. Nem telt el sok idő, és már eleve a Győri Filharmonikusokra gondolva kezdtük meg a műsor összeállítását, hangszerelését Balásy Szabolccsal, aki nemcsak zongoristája, de dirigense is a koncertünknek. A felkészülés idejére tavaly ősszel Győrbe költöztem, minden nap próbáltunk a Richter teremben. Rengeteget dolgoztunk együtt az előadáson, mindvégig remek hangulatban. 

– És ha már Győr, milyen szálak fűzik a városhoz, a vármegyéhez, gyakran jár erre? Vannak e kedvenc helyszínei, ahová gyakran betér? 
– Sokszor voltam nézője a Győri Nemzeti Színház előadásainak, nagy szeretettel emlékszem vissza Szigethy Gábor író, rendező korábban itt működő irodalmi szalonjára, amelynek vendége voltam. Az Audi Aréna felépülése előtti évtizedekben a város összes létező koncerthelyszínén játszottam. Győr egyetlen komoly országjárásunkból sem maradt ki, az utóbbi időben mindig a város ad otthont a turnézáró előadásainknak. 

  • Audi Aréna
  • Különleges, akusztikus műsor
  • VoiSingers kórus

– A jubileumi műsor szombaton lesz a Győri Audi Arénában. Van üzenete ennek a fellépésnek, ennek a műsornak? Milyen élményt kap az, aki ellátogat a koncertre? 
– Sokrétű műsor ez, a versektől a kamarazenén át a szimfonikus zenekarral és kórussal gazdagított hangzásig. Az első részben szerepel két régi zenésztársam, Dorozsmai Péter dobos és Fekete Samu basszusgitáros, akik annak idején, kezdő szólistaként a szárnyuk alá vettek, és több mint másfél évtizeden át muzsikáltak velem. Vonósnégyes és angyalkar egészíti ki az akusztikus bandát, aztán a második felvonásban vendégként színre lép Anna lányom, valamint a Győri Filharmonikus Zenekar és a pécsi VoiSingers kórus is. Méltó, szép, ünnepi estére készülünk. Olyan elképesztő műszaki és személyi igényű előadás ez, amit már csak három alkalommal láthat a közönség, ezek közül az első helyszín Győr.

Podcast adásunkat itt hallgathatják meg!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában