Hazai pályán

2023.09.20. 12:17

Garázsból indult a siker felé Essemm, a kapuvári rapper

Magyarország egyik legtehetségesebb rappereként tartják számon 2010 óta a kapuvári származású Essemmet, születési nevén Boros Tamást. A 112 című nagylemeze a magyar rapkultúra egyik legismertebb albuma lett.

Vámos Annamária

Boros Tamás, művésznevén Essemm, gyakran látogat haza szeretett szülővárosába, Kapuvárra.

Fotó: Németh T. Ferenc

A rapper 15 éve jár fellépni. Legutóbbi „egész estés” kiadványa a Kutyatelep címet viseli. Számos szintén sikeres és ismert előadóval készített közös videóklipet, többek között Majkával is. 
Az előadónak júniustól szeptember végéig tart a fellépésekkel teli időszak, egy hónapban átlagosan több tíz helyen lép fel. 


A Garage Productions lemezkiadó hozzá köthető, ami nem véletlenül kapta ezt a nevet. Boros Tamás munkásságát Kapuváron, egy garázsban kezdte. A garázssor egyik bérelt helyisége adott otthont egy ideig az akkor tinédzserkorú fiataloknak a zenélésre. A palatetős épület télen nagyon kihűlt, amit fűteni kellett, de ennek fenntartását nem tudták sokáig fedezni, ezért Essemm otthon folytatta tovább tevékenységét. 

– Korán elkezdtem dolgozni, bár az asztalos szakot tűztem ki célul, megfordultam a tetőszigetelésben, a kőműves- és a vasiparban, biztonsági munkát is vállaltam. Aztán elkezdtek fellépésekre hívni havonta egy-egy alkalommal, majd egyszer csak minden hétvégém tele volt – emlékezett vissza a rapper, majd folytatta nosztalgikus gondolatait. – A 112 albumom volt a legelső hivatalos szerzői kiadásban megjelent nagylemezem. 2012 augusztusában jött ki, három évig készítettem különböző helyszíneken. 
 

 

A mai fiataloknak azt üzeni Essemm, hogy a bizonytalanra soha ne cseréljék el az iskolát vagy az idegen nyelvek tanulását, valamint ápolják a gyerekkori barátságokat.

 

Előadásain 6 évestől a kamaszokon át az 50 év felettiig minden korosztály egyaránt megtalálható, ugyanis ez utóbbiak akkor voltak fiatalok, amikor napvilágot láttak az első demói. 

– Más szövegét soha nem adnám elő, mindig sajátot írok, több mint 100 klipem van a közreműködésekkel együtt, havonta adtam ki újat. Két éve viszont lassítottam kicsit. Az elmúlt időszakban a magán­életem kapott nagyobb hangsúlyt – mondta el Essemm, akit nagyon érdekel Magyarország ’80-as és ’90-es évekbeli kriminológiai háttere. 
Nyáron csak rövid kikapcsolódásra futotta az idejéből. Öt napot töltött Olaszország északi részén, ahová párjával és szeretett tacskójával utazott. Limót családtagként tartja számon, éppen ezért a zenész olyan helyekre utazik, ahová tudja vinni magával kutyáját. A nyaraláson Velence volt a legkedveltebb számukra. Szeret utazni, tervezi, hogy megnézi Nápolyt, majd később Szicíliát. 

Essemm lokálpatriótának vallja magát, és bár a vármegyén belül több lakhelyre sodorta az elmúlt időszak, mindig is kapuvári marad. 
– Szeptember 23-án a Kapuvár, szeretlek! rendezvényen koronázom meg a munkás időszakot és zárom le a nyári szezont. Már nagyon várom. Megteszek mindent, hogy mindenkihez eljusson a rendezvény híre. Ugyanolyan színvonalú, ha nem jobb műsorral készülök, mint bárhol. 
 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában