Nagy reménység

2024.04.12. 13:00

Matekból is zseni a magyar úszósport új csillaga, akire Hosszú és Kapás már riválisként tekint

Sokakat meglepve a tizenöt éves Jackl Vivien nemcsak egyszerűen győzött a 400 méteres vegyes úszás döntőjében, hanem 12 másodpercet vert a szám korábbi világcsúcstartójára, Hosszú Katinkára. A fiatal úszó elképesztő teljesítménye nemcsak olimpiai szintidőt, hanem a világ idei második legjobb idejét jelentette a Duna Arénában.

MW

A győztes Jackl Vivien a női 400 méteres vegyesúszás döntője után az úszó országos bajnokságon a Duna Arénában 2024. április 11-én

Forrás: MTI

Fotó: Kovács Tamás

A legtöbben Hosszú Katinka és Mihályvári-Farkas Viktória miatt várhatták a női 400 vegyes döntőjét az országos bajnokságon, hiszen előbbi olimpiai és világbajnoka, korábbi világcsúcstartója a számnak, utóbbi pedig a legutóbbi Európa-bajnokságon, 2022-ben, Rómában aranyérmet szerzett benne. Olimpiai szintideje viszont még egyiküknek sem volt, s a döntő után sem lett. Másvalakinek viszont igen, és egyben egy új sportcsillag is született a Duna Arénában – derült ki az Origo oldaláról.

JACKL Vivien
A későbbi győztes, Jackl Vivien a női 400 méteres vegyes úszás döntőjében az úszó országos bajnokságon a Duna Arénában 2024. április 11-én
Fotó: Kovács Tamás / Forrás: MTI

Hosszú Katinkát verte meg

Jackl Vivien már jó ideje nagy reménységnek számít: az utánpótlás-versenyző a 2021-es ifjúsági országos bajnokságon például csaknem hat másodperccel javította meg Egerszegi Krisztina 1987-ben, azaz 34 évvel korábban felállított korosztályos csúcsát 400 vegyesen. Most pedig a felnőtt-ob-n is maradandót alkotott – olvasható a Magyar Nemzet oldalán. Jackl 4:34,96 perces idővel, óriási fölénnyel szerezte meg az aranyérmet, és bőven az olimpiai szintidőn (4:38,53) belül úszott. A második helyezett, a 200 pillangón olimpiai kvótát szerző Kapás Boglárkára négy, a harmadik Mihályvári-Farkasra négy és fél másodpercet vert. A szülése után korábban 200 vegyesen bronzéremmel visszatérő Hosszú Katinkának pedig tizenkét másodpercet adott. A háromszoros olimpiai bajnok az ötödik helyen csapott a célba, de közvetlenül egy olasz előzte meg, tehát a magyar értékelésben negyedik lett. A hihetetlen verseny után Jackl Vivien könnyes szemmel értékelt az M4 Sport mikrofonja előtt.

Nem így tervezte

Mindent elmond Jackl teljesítményéről, hogy a világ idei második legjobb idejét úszta a brit Freya Colbert 4:34,01-es eredménye után. A februári dohai világbajnokságon Jackl simán nyert volna a mostani teljesítményével. A Tatabányán Kocsis Márta irányításával készülő lány győztes idejénél csak két magyar úszott jobbat valaha: Hosszú Katinka és Jakabos Zsuzsanna. Nem rossz egy 15 éves úszótól, aki most már a párizsi olimpiára is készülhet – írta meg a Magyar Nemzet.

Én abszolút nem ezt terveztem. Az olimpiai szint volt a cél, de nem gondoltam volna, hogy ennyire sikerül megúszni. A 4:36 lebegett a szemem előtt, úgyhogy most nagy döbbenet nekem, hogy a 4:34,96 lett

– nyilatkozta a fiatal sportoló a döntő után.

– Hosszú Katinka és Kapás Boglárka is nagyon gratuláltak, már úgy néznek rám, mint egy vetélytársra. Ugye az egyéni csúcsomat is megjavítottam, ahhoz is szóltak pár szót. Nekem nem az olimpia lenne a fő versenynem idén, hiszen még csak a serdülő korosztályban vagyok, és az ifjúsági vb-re készülök. Az edzőmmel még meg kell beszélni a dolgokat, de úgy tűnik, hogy a 400 vegyes a jó irány – árulta el Jackl Vivien.

Matekból is jeles

A tatabányai sportoló az úszás mellett kiváló tanuló, a matek is erőssége, többször volt dobogós a rangos Bolyai matematikaversenyen. Éppen ezért cseppet sem meglepő, hogy Amerikában szeretne továbbtanulni, ahol a tanulmányai mellett kiváló körülmények között folytathatná az úszópályafutását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában